Pupovac: Porfirije je za kratko vrijeme osnažio Pravoslavnu crkvu u Hrvatskoj

Foto: Edina Zuko/PIXSELL

PREDSJEDNIK Samostalne demokratske srpske stranke i saborski zastupnik Milorad Pupovac ocijenio je u petak, u povodu ustoličenja novog poglavara SPC-a, da je patrijarh Porfirije "čovjek blagog karaktera, otvorenog uma i vedrog duha" koji je u Hrvatskoj pridonio afirmiranju odnosa Srba i Hrvata.

"Porfirije nas je u Hrvatskoj sabirao, ne samo pravoslavne Srbe nego sve ljude koji su bili dovoljno hrabri da uđu u prostor radosti i uzajamnog razgovora. Za tako kratko vrijeme osnažio je Pravoslavnu crkvu u Hrvatskoj i uzdigao vrijednost i afirmaciju u teškim hrvatskim okolnostima", rekao je Pupovac za Radio-televiziju Srbije komentirajući izbor donedavnog mitropolita zagrebačko-ljubljanskog za poglavara Srpske pravoslavne crkve.

Pupovac je istaknuo kako se svi koji su s Porfirijem "dijelili iskušenja i prijateljstvo silno raduju što je takav čovjek danas na čelu Srpske pravoslavne crkve", podsjetivši da je, kao mitropolit u Zagrebu, "sjedio s ljudima ispred svoje crkve i razgovarao, zaustavljao se s prolaznicima na ulici i razmjenjivao pozdrave i riječi, odlazio u kazališta, na koncerte" te sudjelovao u filozofskim ili političkim raspravama.

Mjera između modernosti i tradicije

Pupovac drži da je Porfirije "čovjek koji je našao mjeru između modernosti i tradicije, monaštva i svijeta" te da njegov izbor "pruža priliku za pisanje nove stranice u budućnosti SPC-a".

Po njegovu uvjerenju, Porfirije je zajedno s ostalim episkopima u Hrvatskoj ostavio obnovljenu crkvu u smislu popunjenosti svih eparhija i gotovo svih parohija. "Ostavio je iza sebe proces obnove i izgradnje crkava i ustrojenih škola. Što je najvažnije, ostavio je iza sebe drugačiju sliku i drugačiji doživljaj naših sugrađana Hrvata i nehrvata, katolika i nekatolika, o Crkvi i narodu kojem pripadamo", istaknuo je Pupovac.

Povjesničar Predrag Marković ocijenio je da Srbija sada ima patrijarha "koji se savršeno snalazi u modernom svijetu" jer je patrijarh Porfirije "pastir koji vodi svoje stado i ne povlači se u neku pustinju" te da "dobro poznaje i politiku i medije i društvo".

"On je u Hrvatskoj neka vrsta medijske zvijezde. Iznimno je omiljen, što je vrlo neobično u jednoj medijskoj sredini kakva je Hrvatska", ocijenio je Marković za RTS.

Ivan Markešić: Porfirije bi mogao pridonijeti i dolasku Pape u Beograd

Beogradski mediji prenose i ocjenu sociologa religije sa zagrebačkog Instituta društvenih znanosti "Ivo Pilar" Ivana Markešića, koji izbor Porfirija za patrijarha ocjenjuje kao "dobar na samo za pripadnike SPC-a već i za pripadnike drugih religijskih zajednica u Hrvatskoj i u okruženju", uz uvjerenje da bi on mogao pridonijeti i dolasku Pape u Beograd.

Markešić kaže kako "sve druge stvari, koje bi mu se mogle prigovoriti, ostaju po strani, svi smo mi ljudi”, uz ocjenu da je Porfirije "pridonio otopljavanju odnosa SPC-a i Katoličke crkve u Hrvatskoj" te "približavanju dva politička bloka u Srbiji i u Hrvatskoj".

On smatra kako je Porfirije omogućio "da dođe do otopljavanja odnosa Hrvata i Srba kao dva bratska naroda”, pokazujući "nepristranost i kršćansko stajalište prema svim ljudima, bez obzira na to koje su nacionalne i vjerske pripadnosti".

Donedavni mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije izabran je u četvrtak apostolskim ždrijebom za 46. patrijarha srpskog, a danas je liturgijski ustoličen na mjesto novog poglavara SPC-a.

Pročitajte više