Pupovac u Gruborima: Plenković i Milanović napravili su iskorak nakon 20 godina

Foto: Hina

PREDSJEDNIK SDSS-a Milorad Pupovac ustvrdio je na komemoraciji za srpske civilne žrtve tijekom i nakon VRO Oluja da su premijer Andrej Plenković i predsjednik Republike Zoran Milanović napravili iskorak po pitanju komemoriranja žrtava nakon 20 godina.

''Od 6. kolovoza do početka rujna 1995. ubijeno je najmanje 24 stanovnika Plavnog i njegovih zaseoka, mahom starije dobi. Ubijeni su dok su čuvali stoku, radili poslove u polju i ležali u postelji. Ubijeni su i s rukama podignutim u zrak. Nisu bili naoružani, nisu bili vojnici, nisu mogli nikome nauditi, niti se obraniti od onih koji su došli s namjerom da ih usmrte. Ubili su ih pripadnici Hrvatske vojske i specijalne policije",  kazao je Pupovac u utorak u Gruborima.

Dodao je da su njihova ubojstva dokumentirali UN i  pravosuđe RH i svi su oni nedvojbeno utvrdili da je ovdje učinjen ratni zločin prema civilnom stanovništvu.

Pupovac je ocijenio da za ovaj zločin, kao i za najveći dio zločina počinjenih u sektoru Jug, nitko nije odgovarao te da su ''sudovi odradili posao, ali tako da su propustili utvrditi tko je počinio zločine''.

"Nažalost, u tome su sudjelovali i oni kojima sudska etika i moralni poziv nisu smjeli dopustiti da do toga dođe", rekao je.

Pohvalio Plenkovića i Milanovića

Naglasivši da je bilo potrebno 25 godina da se podigne znamen za žrtve, Pupovac je istaknuo politički iskorak koji je napravila Vlada Andreja Plenkovića i Predsjednika RH Zorana Milanovića.

"Da nije bilo tog iskoraka, koji je išao za tim da stvara nove politike sjećanja i nove komemorativne prakse u kojima će biti mjesta za sve stradale neovisno o nacionalnosti i u kojima će se čuti glas osude svakog zločina neovisno o tome tko ga je počinio, vjerojatno ova dva križa ne bi bila podignuta niti nakon 25 godina", istaknuo je Pupovac.

Pritom je podsjetio da u Plavnom danas živi 30-ak stanovnika od više od 1720 koliko ih je živjelo prije 1995. godine.

Osim žaljenja za stradalima na ovom mjestu, uzdat ćemo se da će se neki vratiti ovdje i obnoviti svoje domove, a mi imamo dužnost pomoći im u tome da stvore pretpostavke za dostojanstven život, poručio je Pupovac.

"Pali će živjeti u sjećanju, propali će umirati u zaboravu. Sjetimo se svih i neka im je vječni spomen koji su nedužno stradali i učinimo sve da oni, koji nisu kažnjeni, osjete barem sram zbog djela koje su počinili", zaključio je Pupovac.

 

Pročitajte više