Pusić: Thompsonovi koncerti privlače ustašku ikonografiju i šovinističko ponašanje

PREDSJEDNICA Kluba zastupnika HNS-a Vesna Pusić zatražila je danas ostavku ministra unutarnjih poslova Berislava Rončevića, zbog suspenzije inspektora Josipa Gašparca koji je podnio kaznenu prijavu protiv Marka Perkovića-Thompsona.

Pusić je podsjetila da je HNS u startu protestirao protiv Thompsonovog koncerta na glavnom zagrebačkom trgu jer se radi o događaju koji, potaknut i tekstovima njegovih pjesama, privlači ustašku i fašističku ikonografiju i šovinističko ponašanje. Nakon koncerta, smatra šefica HNS-a, policijski inspektor Josip Gašparac je zbog ustaške i fašističke ikonografije te šovinističkih ispada, na temelju zakona podnio kaznenu prijavu protiv Marka Perkovića.

"Kad se našao netko tko je bio spreman postupiti po zakonu i doprinijeti da se Hrvatska javnost i cijelo društvo operu od takvih ispada, odmah je suspendiran“, naglasila je Pusić. HNS smatra da Hrvatska ne može koketirati s fašizmom i ustaštvom i ne može biti na pola puta između fašizma i antifašizma jer je to, između ostaloga, i protuustavno.

Benkova objašnjenja su neprihvatljiva

Drži da su objašnjenja ravnatelja policije Marijana Benka o suspenziji toliko su nelogična i neprihvatljiva da ili on sam želi između redaka sugerirati da se radi o političkoj smjeni, ili hrvatska policija postupa protuustavno. Izjavila je i kako hrvatska Vlada svojim nereagiranjem na ispade na koncertu i na suspenziju inspektora Gašparca šalje štetnu poruku i truje hrvatsku javnost, te dodala da je slučaj "katastrofalno odjeknuo i u svijetu".

"Ovo je poruka hrvatske vlasti da ispod žita ne samo tolerira, nego i potiče upotrebu ustaške simbolike i šovinističke ispade, a ljude koji su spremni postupiti po zakonu u tome onemogućava", zaključila je Pusić.

Zbog svega navedenog HNS traži potpunu rehabilitaciju inspektora Gašparca, nastavak postupka po njegovoj prijavi te ostavku ministra Berislava Rončevića bez čijeg znanja do ove suspenzije nije moglo doći.

C.D.
Foto: K.H.

Pročitajte više