Putin govorio o nestašici hrane: Pazit ćemo koliko izvozimo u neprijateljske zemlje

Foto: EPA

"VLADA bi trebala regulirati određene zalihe uključujući sjemenke i gorivo", upozorio je ruski predsjednik Vladimir Putin u televizijskom obraćanju. Za to je okrivio globalnu nestašicu hrane, a ne zapadne sankcije Rusiji.

"Jasno je da ćemo ove godine, u uvjetima globalne nestašice hrane, morati biti oprezniji u opskrbi hranom u inozemstvu, odnosno pažljivo pratiti parametre takvog izvoza u zemlje koje su nam očito neprijateljske", rekao je Putin. Putin je rekao da je tržište gnojiva već regulirano od strane vlade te da je potrebno kontrolirati opskrbu zemlje gorivom i sjemenom.

"U uvjetima vanjskih ograničenja najvažnije pitanje je dostupnost moderne opreme i dijelova za popravak”, dodao je.

Zapadne sankcije Rusiji uvedene su zbog "grešaka u ekonomskoj, energetskoj i prehrambenoj politici" razvijenih zemalja, što je dovelo do viših cijena i nedostatka zaliha hrane, ustvrdio je Putin.

Optužio Zapad

“U pozadini minimalnih zaliha hrane u svijetu uvode se nove sankcije, blokira se rad poduzeća i logistika isporuke gnojiva iz Rusije i Bjelorusije, a vlastita proizvodnja gnojiva na Zapadu pada zbog visoke cijene prirodnog plina, što je zapravo rezultat aktivnosti naših partnera na Zapadu”, rekao je.

"U ovim trenutnim uvjetima nestašica gnojiva na svjetskom tržištu je neizbježna", rekao je i dodao: "Neće sve zemlje moći kupiti potrebnu količinu gnojiva za tekuću sezonu, što znači da će se smanjiti i prinosi usjeva."

Unatoč svim tim negativnim čimbenicima, Putin je tvrdio da Rusija ima dovoljno hrane.

"Za glavne grupe hrane naše domaće tržište je u potpunosti opremljeno vlastitom hranom, vlastitom proizvodnjom, a za neke robe, poput suncokretovog ulja i žitarica, kapaciteti domaćih poduzeća pokrivaju prekomjernu potražnju i vrlo dobar izvozni potencijal", zaključio je.

Pročitajte više