Putin i Assange pokušavaju utjecati na francuske izbore, ali izgleda da im baš i ne ide

Foto: Twitter

AMERIČKI mediji mogli bi naučiti važnu lekciju od francuskih: ako ignorirate intervencije Wikileaks-Kremlj osovine, Rusija ne može potkopati vašu demokraciju, piše Daily Beast.

Ako se internet ratnici Vladimira Putina nadaju "hakirati" francuske izbore kao što su to napravili s američkima, izgleda da im zasad baš i ne ide. Isto vrijedi i za njegovog više nego voljnog pijuna Juliana Assangea i njegov Wikileaks, piše Christopher Dickey.

Iako je prošlo više od tjedan dana otkad je Asange priopćio da ima hakirane diplomatske depeše i e-mailove koji se tiču trojice najistaknutijih kandidata na francuskim predsjdničkim izborima, čini se da mu Francuzi ne pridaju previše pažnje.

Naime, dokumenti na koje se referira su stari i već pretresani, a u međuvremenu su izbili svježi, mnogo atraktivniji skandali zahvaljujući mnogo konvencionalnijim izvorima.

Tko su pravi agenti Kremlja?

Ruski državno financirani mediji ubrzo su pokušali pogurati Assangeovu agendu. Sputnjik je 2. veljače objavio članak naslovljen "Wikileaks vs. francuski predsjednički aspiranti: Tko je pravi agent Kremlja?", sastavljen uglavnom od objava na Twitteru koje ismijavaju ideju da se Wikileaks upliće u francuske izbore na isti način na koji je to napravio u američkima. Odgovor Sputnjika na pitanje iz naslova je, naravno, da ni jedni ni drugi nisu Putinovi agenti.

Otada je postalo samo još izglednije da Assange očajnički pokušava preokrenuti izbore u korist krajnje desne i vatreno pro-ruske kandidatkinje Marine Le Pen. Njegov zadnji istup bio je za još jedan ruski list, Izvjestija, u kojem je izjavio da ima "vrlo zanimljiv" materijal o nezavisnom centrističkom kandidatu Emannuelu Macronu, koji je iskopao nigdje drugdje nego u e-mailovima Hillary Clinton. No za razliku od francuske verzije RT-a i Sputnjika, koji su razglasili ovu vijest, francuski mediji su je opet uglavnom ignorirali.

Macron je 39-godišnji "wunderkind" investicijski bankar u Rothschildu&Cie Banque i bivši Hollandeov nestranački ministar gospodarstva. Njegov nedavni skok u anketama prvenstveno je posljedica razočaranja Hollandeovim socijalistima i skandalom koji je uzdrmao favorita Françoisa Fillona, konzervativca i bivšeg premijera.

Favorit Fillon uzdrman nepotističkim skandalom, utrka neizvjesnija nego ikad

Naime, tjednik Le Canard Enchainé otkrio je da je Fillon zaposlio svoju suprugu Penelope, ali i dvojicu svojih sinova kao parlamentarne savjetnike koji su tako zaradili ukupno oko milijun $ bez da su imali konkretno definirani posao. Iako ovaj oblik nepotizma nije ilegalan, Fillon se predstavljao kao primjer integriteta koji će "počistiti" 500 tisuća državnih službenika, stoga mu je ovaj skandal izazvao nesagledivu štetu.

 Le Pen je, doduše, dobila svoj skandal kad je Europski parlament zatražio od nje da vrati 400.000 $ isplaćenih njenim asistentima koji su navodno radili za njenu stranku, a ne za parlament. No za razliku od Fillona, koji se morao ispričati, Le Pen je glatko odbila zahtjev. Sudeći prema anketama, optužba za korupciju uopće joj nije naštetila.

Iako se François Hollande nije kandidirao, a umjesto njega je u utrci mladi, krajnje lijevi i zeleni kandidat Benoît Hamon, čini se da socijalisti nemaju šanse - pogotov jer im na ljevici glasove uzima i nezavisni kandidat Jean-Luc Mélenchon.

Le Pen želi srušiti stari politički poredak i zamijeniti ga nostalgijom, policijom i Putinom

A zašto Rusi tako odlučni pogurati Le Pen, iako nemaju previše za pokazati? Zato što Le Pen, kao i Trump i njegov ključni savjetnik Stephen Bannon, žele srušiti stari politički poredak i zamijeniti ga, kako se čini, nostalgijom, vlastitim ortacima, policijom i Putinom.

U 2014. su procurile informacije da je Nacionalni Front koji Le Pen vodi dobio kredit od ruske banke kad su mu francuske banke odbile kreditiranje. Nimalo iznenađujuće, Le Pen i njeni stranački kolege zdušno brane rusku aneksiju Krima i, kako se čini, ne mogu prestati hvaliti Putina i predstavljati ga kao nevinu žrtvu zapadne agresije.

Nakon SAD-a, Francuska je očito ključ u Putinovim nastojanjima da razjedini i diskreditira Zapad. Namjera Le Pen da oslabi ili potpuno uništi Europsku uniju savršeno se uklapa u taj plan.

Na francuskim izborima za tri mjeseca sve se čini moguće, ali jedno je sigurno - Putin i Assange će učiniti sve što mogu kako bi učinili Le Pen sljedećom predsjednicom.

 

Pročitajte više