Putin i Xi razgovarali telefonski, osudili miješanje SAD-a u poslove drugih zemalja

Ruski predsjednik Vladimir Putin i kineski predsjednik Xi Jinping u telefonskom su razgovoru odbacili miješanje SAD-a u unutarnje poslove drugih zemalja, rekao je dužnosnik Kremlja Jurij Ušakov. Dvojica čelnika su rekla da im je cilj stvaranje "multipolarnog, poštenijeg svjetskog poretka", prenio je Ušakov, dodajući da će Putin i Xi nastaviti održavati "bliske osobne odnose", ali da se za sada ne planiraju recipročne posjete.

Putin i Xi su razgovarali i o stanju u Ukrajini te rješavanju sukoba na Bliskom istoku, uz potvrdu nastavka bilateralnih kontakata, rekao je Ušakov. Istaknuo je povećanje trgovinske razmjene između Rusije i Kine koja je prošle godine premašila vrijednost od 200 milijardi dolara. Također je rekao da će dvije zemlje nastaviti raditi na razvoju zajedničkih energetskih projekata usprkos zapadnim sankcijama.

Xi: Rusija i Kina moraju blisko surađivati 

Kina je prvi trgovinski partner Rusije. Prema kineskim medijima, Xi je istaknuo da Rusija i Kina moraju blisko surađivati u zaštiti nacionalne sigurnosti i odlučno se suprotstaviti vanjskom miješanju u unutrašnje stvari. Kina i Rusija redovito osuđuju miješanje zapadnih zemalja u poslove dviju zemalja, posebice glede pitanja Tajvana, muslimanske ujgurske manjine u Kini ili kada se radi o Ukrajini.

"Dvije strane trebaju provoditi blisku stratešku suradnju kako bi zaštitile svoj nacionalni suverenitet, sigurnosne i razvojne interese i moraju se odlučno oduprijeti miješanju stranih sila u unutrašnje stvari", rekao je Xi Jinping čije riječi prenosi kineska javna televizija (CCTV).

Xi: Zajedno smo prošli mnoga iskušenja i nevolje

Odnose Rusije i Kine, prema riječima kineskog čelnika, očekuju nove mogućnosti u budućnosti. Ove godine se navršava 75 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između dviju zemalja. "Gledajući unazad na put koji smo prešli, vidimo da smo zajedno prošli mnoga iskušenja i nevolje", rekao je Xi.

Kineska diplomacija posebno zamjera zapadu kritike Kine vezano uz Ukrajinu. Zapad podsjeća da je Kina pozvala na poštivanje teritorijalnog integriteta svih zemalja, uključujući i Ukrajinu, ali da svejedno nikada nije javno osudila Moskvu.

Pritisnuta strogim sankcijama zbog napada na Ukrajinu, Rusija nastoji dodatno učvrstiti ionako bliske veze s Kinom. "Kina je spremna zajedno s Rusijom raditi na snaženju multilateralne, međunarodne suradnje, na primjeni istinskog multilateralizma i obrani pravednog i uređenog multipolarnog svijeta", rekao je Xi u telefonskom razgovoru Putinu.

Pročitajte više