Putin isprovocirao novi incident na Baltiku. EU traži objašnjenje Rusije

Foto: EPA, Profimedia, AI

Samo dan nakon što je ministarstvo obrane Kremlja ranije ovog tjedna sa svoje internet stranice izbrisalo dokument u kojem se govori o prekrajanju granice u Baltičkom moru, ruski granični službenici uklonili su više od 20 bova na rijeci Narvi - plovnom putu duž estonsko-ruske granice.  

Čelnici EU osudili su taj potez i kazali da se radi o provokativnom ponašanju prema susjednim zemljama. "Europska unija očekuje objašnjenje Rusije glede uklanjanja bova te njihovo trenutno vraćanje", rekao je jučer šef europske diplomacije Josep Borrell, a prenosi Politico

>> Putin želi pomicati granicu, objavljen plan, panika u Europi. "To bi bio kraj mira"

Prekrajanje granica i izbrisani dokument

Podsjetimo, rusko ministarstvo obrane je ovoga tjedna objavilo inicijativu za "određivanje geografskih koordinata" u Baltičkom moru jer su, kako kažu, nekadašnje sovjetske granice neprecizne. 

Prema dokumentu, koji je tijekom dana nestao s internetske stranice bez objašnjenja i uz napomenu "nacrt je izbrisan", radi se o izmjeni granica u blizini ruskih otoka u Finskom zaljevu i ostalih otoka nasuprot obalnih gradova Baltijska i Zelenogradska u ruskoj eksklavi Kalinjingradu, koja graniči s Poljskom i Litvom. Koordinate iz sovjetskog vremena ne omogućuju kontinuiranu graničnu crtu, objavilo je ministarstvo obrane u dokumentu. 

Prema novom planu, Rusija želi revidirati područja duž Kuršske prevlake, rta Taran i Baltičke prevlake, na granici s Litvom. Ministarstvo je također istaknulo da su ranija sovjetska mjerenja granice iz 1985. koristila pomorske karte iz sredine 20. stoljeća te stoga ne odgovaraju u potpunosti suvremenijim kartografskim koordinatama. 

Funkcija bova  

Estonija i Rusija svakog proljeća postavljaju bove u rijeci Narvi kako bi označile granicu, rekao je lokalnim medijima službenik estonske granične službe Eerik Purgel. Kako se riječno korito s vremenom mijenja, obje zemlje moraju svake godine revidirati plovni put.

"Rusija se od 2023. ne slaže s Estonijom oko pozicije postavljanja bova. Stoga smo odlučili postaviti plutače za ljetnu sezonu prema sporazumu iz 2022.", rekao je Purgel. Ove je godine Rusija izvijestila da se ne slaže s položajem otprilike polovice od 250 graničnih plutača.

Estonija je postavila bove nakon ugovora o državnoj granici i sporazuma o postavljanju plutača sklopljenog između graničnih službi 2022. Prvih 50 bova postavljeno je 13. svibnja, a Rusija ih je uklonila oko polovicu. Estonija je pozvala ruskog veleposlanika na razgovor kako bi objasnio prirodu "provokativnog graničnog incidenta". 

Pročitajte više