Putin isprovocirao novi incident na Baltiku. EU traži objašnjenje Rusije

Foto: EPA, Profimedia, AI

Samo dan nakon što je ministarstvo obrane Kremlja ranije ovog tjedna sa svoje internet stranice izbrisalo dokument u kojem se govori o prekrajanju granice u Baltičkom moru, ruski granični službenici uklonili su više od 20 bova na rijeci Narvi - plovnom putu duž estonsko-ruske granice.  

Čelnici EU osudili su taj potez i kazali da se radi o provokativnom ponašanju prema susjednim zemljama. "Europska unija očekuje objašnjenje Rusije glede uklanjanja bova te njihovo trenutno vraćanje", rekao je jučer šef europske diplomacije Josep Borrell, a prenosi Politico

>> Putin želi pomicati granicu, objavljen plan, panika u Europi. "To bi bio kraj mira"

Prekrajanje granica i izbrisani dokument

Podsjetimo, rusko ministarstvo obrane je ovoga tjedna objavilo inicijativu za "određivanje geografskih koordinata" u Baltičkom moru jer su, kako kažu, nekadašnje sovjetske granice neprecizne. 

Prema dokumentu, koji je tijekom dana nestao s internetske stranice bez objašnjenja i uz napomenu "nacrt je izbrisan", radi se o izmjeni granica u blizini ruskih otoka u Finskom zaljevu i ostalih otoka nasuprot obalnih gradova Baltijska i Zelenogradska u ruskoj eksklavi Kalinjingradu, koja graniči s Poljskom i Litvom. Koordinate iz sovjetskog vremena ne omogućuju kontinuiranu graničnu crtu, objavilo je ministarstvo obrane u dokumentu. 

Prema novom planu, Rusija želi revidirati područja duž Kuršske prevlake, rta Taran i Baltičke prevlake, na granici s Litvom. Ministarstvo je također istaknulo da su ranija sovjetska mjerenja granice iz 1985. koristila pomorske karte iz sredine 20. stoljeća te stoga ne odgovaraju u potpunosti suvremenijim kartografskim koordinatama. 

Funkcija bova  

Estonija i Rusija svakog proljeća postavljaju bove u rijeci Narvi kako bi označile granicu, rekao je lokalnim medijima službenik estonske granične službe Eerik Purgel. Kako se riječno korito s vremenom mijenja, obje zemlje moraju svake godine revidirati plovni put.

"Rusija se od 2023. ne slaže s Estonijom oko pozicije postavljanja bova. Stoga smo odlučili postaviti plutače za ljetnu sezonu prema sporazumu iz 2022.", rekao je Purgel. Ove je godine Rusija izvijestila da se ne slaže s položajem otprilike polovice od 250 graničnih plutača.

Estonija je postavila bove nakon ugovora o državnoj granici i sporazuma o postavljanju plutača sklopljenog između graničnih službi 2022. Prvih 50 bova postavljeno je 13. svibnja, a Rusija ih je uklonila oko polovicu. Estonija je pozvala ruskog veleposlanika na razgovor kako bi objasnio prirodu "provokativnog graničnog incidenta". 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.