Putin je krenuo s velikom čistkom. Pad Šojgua je tek početak

Foto: EPA

Najnovije uhićenje zamjenika načelnika glavnog stožera general pukovnika Vadima Šamarina samo potvrđuje ono čega je ruska javnost bila svjesna i prije početka agresije na Ukrajinu, ali su samo oni najhrabriji smjeli javno reći – rusko ministarstvo obrane i oružane snage premreženi su korupcijom.

Neposredno nakon početka ruskog napada na Ukrajinu u rusku javnost su, u pravilu preko društvenih mreža, dospjele vijesti kako su vojna skladišta i magazini prazni. U njima nije bilo plaćenih (i navodno isporučenih) odora pa su mobiliziranim jadnicima dijeljene (između ostalih) odore iz II. svjetskog rata.

Taj je problem na kraju riješen interventnim uvozom iz Kine. Vojnici su gladovali jer nije bilo individualnih borbenih obroka. Namirnice koje su slane često bi se "izgubile" prije nego što bi došle do poljskih kuhinja na bojištu. Ono što je na kraju isporučeno u pravilu je bilo višestruko skuplje nego da je kupljeno u Globusu ili Pjateročki po maloprodajnoj cijeni.

Dvije godine su prošle, na bojištu je izginulo tko zna koliko Rusa (Ukrajinci tvrde malo manje od 500 tisuća, realnija brojka je između 150 i 200 tisuća), a dobro uhodani korupcijski kraci i dalje su funkcionirali, sve do travnja kad je uhićen bivši zamjenik ministra obrane general Timur Ivanov.

Pad Šojgua je tek početak

12. ovog mjeseca smijenjen je "vječni" ministar obrane Sergej Šojgu, a potom i njegov zamjenik general Jurij Sadovenko. Sasvim sigurno da je to tek početak te da će, što smjenom što uhićenjem, biti maknuto još jako puno Šojguovih ljudi.

Po istom principu uhićenje sad već bivšeg šefa glavne uprave za komunikacije i zamjenika načelnika glavnog stožera generala Šamarina upućuje na skorašnju smjenu i načelnika glavnog stožera generala Valerija Gerasimova. Jedina razlika što Putin, kako bi izbjegao potpunu blamažu, neće uhititi Šojgua i Gerasimova, već će pustiti da polako padnu u zaborav. Ostali će na jako duge zatvorske kazne.

Svi znaju da iza pljački stoje Putinovi oligarsi

Zanimljivo je da se za sada uhićuju isključivo visokopozicionirani oficiri u ministarstvu obrane i glavnom stožeru. Ispada da su se oni međusobno korumpirali i urotili kako bi što više pokrali iako svaki Rus zna da su za sve te korupcijske rabote krivi Putinu odani oligarsi.

Međutim nitko od njih za sada nije priveden, što bi moglo ukazivati na dvije stvari: da su još uvijek u milosti "cara" Putina pa ih se ne dira, ili da se spremaju masovna uhićenja oligarha. Čeka se da novi ministar obrane Andrej Belousov razradi planove nacionalizacije svega iole vrijednog (prije svega energetskog sektora i teške industrije) pa će krenuti i "lov" na oligarhe.

Britanski ministar: Kinezi isporučuju oružje Rusima

Britanski ministar obrane Grant Shapps jučer je na sigurnosnoj konferenciji u Londonu izjavio, a Reuters brže-bolje prenio, da Kina Rusiji isporučuje vojno oružje. Shapps se pozvao na podatke britanskih obavještajnih službi.

Međutim, nije pojasnio što točno Kina šalje Rusiji. Otprije je poznato da Rusi koriste laka borbena vozila na kotačima Tiger kineske tvrtke Shaanxi Baoji Special Vehicles.

Kinezi su tvrdili da su ta vozila isporučena drugom kupcu koji ih je onda preprodao Rusima, a oni ih dali Čečenima te da put Rusije iz Kine idu proizvodi dvojne namjene, koji se mogu koristiti i za komercijalne kao i za vojne proizvode.        

Na tvrdnje Shappsa ekspresno je reagirao savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan izjavom da američke obavještajne službe nemaju pojma o takvim isporukama. Time bi se zaključilo da su Shappsa ili krivo informirali ili je krivo shvatio što su mu rekli, ili čovjek ima bujnu maštu.

SAD je u problemima na više strana

Ili Bijeloj kući u ovom trenutku ne treba dodatnih problema. Nije tajna da predsjednik Biden ima problema s donošenjem odluka i rješavanjem problema. Lutanja oko Izraela i Gaze sve su očitija. Prvo zabrani isporuku avionskih bombi, a onda odobri vojnu pomoć vrijednu milijardu dolara.

Prvi put u američkoj povijesti vanjskopolitičko pitanje snažno utječe na stav javnosti. Biden više ni ne pokušava zaustaviti bujicu ilegalnih imigranata koji naviru preko meksičke granice.

Iako inflacija popušta, prosječni Amerikanci kažu da oni to ne osjećaju, pa ne čudi da bivši predsjednik (a najvjerojatnije i budući) Donald Trump vodi u anketama u velikoj većini saveznih država pred predsjedničke izbore u studenom.

Realno gledano, Sjedinjene Države nemaju mehanizam kojim bi spriječile Peking ako odluči Rusiji isporučivati oružje i streljivo. Uostalom, puno veći problem je uvoz jeftinih kineskih proizvoda koji guše američku proizvodnju.

Najnoviji "rat" vodi se oko sprečavanja najezde kineskih automobila na električni pogon. Kako su neki od njih dvostruko jeftiniji od američke konkurencije, vrlo brzo bi ih istisnuli. I ovako se tvrtke poput Tesle žale da im se prodaja u SAD-u drastično smanjila jer se kupci vraćaju benzincima.

Stoga ne čudi da je predsjednik Biden u utorak, 15. svibnja potpisao skup zakona i propisa kojima se na kineska električna vozila uvodi carina od 100 posto, što će, naravno, izazvati kineski odgovor. Sasvim očekivano, i mnogi u EU zazivaju iste mjere.

Pročitajte više