Putin Kimu poklonio luksuznu rusku limuzinu

Foto: Profimedia

Ruski predsjednik Vladimir Putin poklonio je sjevernokorejskom čelniku Kim Jong-unu rusku limuzinu Aurus, set za čaj i admiralski bodež, citirala je danas ruska državna novinska agencija TASS riječi dužnosnika Kremlja. Putin je tijekom posjeta Pjongjangu zauzvrat dobio različita umjetnička djela koja ga prikazuju, uključujući biste, rekao je predsjednikov savjetnik Jurij Ušakov. 

Razdragano mnoštvo i raskošne svečanosti dočekale su Putina u glavnom gradu Sjeverne Koreje, gdje je Kim Jong-un izrazio punu potporu ruskom ratu u Ukrajini i obećao jače strateške veze s Moskvom. Aurus Senat, retro stiliziran prema limuzini ZIL iz sovjetskog doba, službeni je ruski predsjednički automobil i Putin se u njemu vozio na svoju svečanu inauguraciju u Kremlju u svibnju.

Kim je, izgleda, strastveni zaljubljenik u automobile

Kada je Kim posjetio istočnu Rusiju u rujnu prošle godine, Putin mu je pokazao jedno od crnih oklopnih vozila. Kim je sjedio pokraj Putina u automobilu i činilo se da uživa. Putin je Kimu poklonio prvu limuzinu Aurus u veljači ove godine, rekle su tada obje zemlje, što znači da sada ima najmanje dva vozila. 

Vjeruje se da je Kim strastveni zaljubljenik u automobile. Ima veliku zbirku luksuznih stranih vozila koja su vjerojatno prokrijumčarena budući da rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a zabranjuju izvoz luksuzne robe u Sjevernu Koreju.

Viđen je u limuzini Maybach, nekoliko Mercedesa, Rolls-Royce Phantomu i Lexusu. Visoki ruski dužnosnik rekao je prošlog mjeseca da će Rusija ove godine početi proizvoditi luksuzne automobile Aurus u bivšoj Toyotinoj tvornici u Sankt-Peterburgu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.