Putin kritizirao mirovni summit u Švicarskoj: "Rusija nije dobila poziv"

Foto: EPA

Mirovni summit za Ukrajinu, koji bi se idućeg mjeseca trebao održati u Švicarskoj, pokušaj je da se Rusiji nametnu uvjeti za okončanje sukoba, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin.

Rusija nije pozvana na sastanak zakazan za 15. i 16. lipnja u blizini Luzerna.

"Rusiju se neprestano prekorava, a nije dobila pozivnicu za konferenciju"

Putin je to kritizirao, rekavši da se Rusiju neprestano prekorava, a nije dobila pozivnicu na konferenciju. Saveznici njegove zemlje također ne vide svrhu sastanka na kojem neće biti prisutne obje zaraćene strane, dodao je.

Ponovo je naglasio da je Rusija spremna na pregovore. Prisjetio se mirovnog sporazuma koji je postignut s ukrajinskom stranom u Istanbulu nedugo nakon početka rata.

Tamo je finaliziran dokument koji bi mogao poslužiti kao temelj za pregovore, kazao je ruski vođa.

"Moskva je na pregovorima inzistirala samo na tome da Ukrajina bude neutralna kako bi se okončao sukob"

Bivši glavni pregovarač ukrajinske strane David Arahamija je ranije potvrdio da je Moskva na pregovorima inzistirala samo na tome da Ukrajina bude neutralna kako bi se okončao sukob.

"Kada smo se vratili iz Istanbula, (britanski premijer) Boris Johnson je došao u Kijev i rekao da nećemo ništa potpisivati s (Rusima) - neka se samo borimo", rekao je Arahamija u intervju na televizijskom kanalu 1+1.

Da bi Ukrajina bila neutralna, morao bi se izmijeniti njezin ustav i trebala bi odustati od članstva u NATO-u

Međutim, sastanak između ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog i Putina bio bi nužan da se potpiše sporazum. Kijev je također oklijevao jer nije bilo sigurnosnih jamstava u slučaju sporazuma, prema Arahamiji.

Da bi Ukrajina bila neutralna, morao bi se izmijeniti njezin ustav i trebala bi odustati od članstva u NATO-u. Privremeni sporazum je također uključivao prepuštanje dijela ukrajinskog teritorija, što je tražila Rusija.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.