Putin: Nama nisu problem Švedska i Finska, nego Ukrajina

Foto: EPA

RUSKI predsjednik Vladimir Putin izjavio je da će Rusija odgovoriti istom mjerom ako NATO rasporedi trupe i infrastrukturu u Finskoj i Švedskoj nakon što se te zemlje pridruže vojnom savezu predvođenom SAD-om.

"Sa Švedskom i Finskom nemamo problema koje imamo s Ukrajinom"

"Sa Švedskom i Finskom nemamo problema koje imamo s Ukrajinom. Oni se žele pridružiti NATO-u, pa samo naprijed", rekao je Putin ruskoj državnoj televiziji nakon razgovora s čelnicima država srednje Azije u Turkmenistanu.

"No moraju shvatiti da prije nije bilo prijetnje, dok sada, ako se ondje razmjeste vojni kontingenti i infrastruktura, mi ćemo morati odgovoriti istom mjerom i stvoriti iste prijetnje za područja s kojih se nama stvaraju prijetnje", rekao je Putin.

Rekao je kako je neizbježno da se odnosi Moskve s Helsinkijem i Stockholmom pogoršaju zbog njihovog članstva u NATO-u.

"Sada bi moglo doći do nekih napetosti"

"Među nama je sve bilo u redu, ali sada bi moglo doći do nekih napetosti, a sigurno hoće", rekao je i dodao da je "to neizbježno ako Rusiji prijeti opasnost".

Putin je izjavu dao dan nakon što je Turska, članica NATO-a, odustala od veta na nastojanja Finske i Švedske da se pridruže savezu.

Tri države su na summitu NATO-a, koji se ovoga tjedna održava u Madridu, postigle dogovor kojim su riješene primjedbe i zabrinutosti Ankare, prvenstveno zbog odnosa spram kurdskih militantnih organizacija koje Turska smatra terorističkim.

To znači da Helsinki i Stockholm mogu nastaviti s postupkom pridruživanja NATO-u.

"Naš cilj je osloboditi Donbas"

Putin je dodao da su ciljevi onoga što Moskva naziva svojom "specijalnom vojnom operacijom" u Ukrajini ostali nepromijenjeni te da je njezin cilj "osloboditi" istočnu ukrajinsku regiju Donbas i zajamčiti sigurnost Rusiji.

Rekao je da ruske trupe napreduju u Ukrajini i ostvaruju postavljene ciljeve te da vojna intervencija teče kako je planirano.

"Nema potrebe postavljati rok za završetak kampanje", rekao je Putin.

Komentirajući raketiranje trgovačkog centra u ukrajinskom gradu Kremenčuku, ustvrdio je da Rusija ne gađa civilne ciljeve. U napadu na centar u kojem su se nalazili civili ubijeno je najmanje 18 ljudi, a 60 ih je ranjeno.

Pročitajte više

 

Pročitajte više