Putin objavio videoporuku: Ostvarit ćemo zacrtane ciljeve

Foto: EPA

Na prvu godišnjicu ruske aneksije četiriju ukrajinskih oblasti Hersona, Zaporižje, Donjecka i Luhanska, ruski predsjednik Vladimir Putin obećao je obnovu ratom razorenih regija. "Škole, bolnice, stambene zgrade i ceste, muzeji i spomenici" bit će ponovno izgrađeni i rekonstruirani, rekao je Putin u videoporuci koju je Kremlj objavio u subotu.

Sve ruske regije pružat će svoju "bratsku pomoć" u naporima obnove, dodao je. Putin je, kršeći međunarodno pravo i nakon referenduma koji su međunarodno ismijavani kao prevare, potpisao sporazume s okupacijskim vođama četiriju regija 30. rujna 2022. da postanu dio Ruske Federacije.

Ukrajina nastavlja s protuofenzivom u nadi da će osloboditi teritorije od ruske okupacije.

"Pred nama je velika zadaća i rješenje teških izazova, provedba velikog programa obnove i društveno-gospodarskog razvoja naših povijesnih regija", nastavio je Putin u videoporuci. "I sigurno ćemo ostvariti zacrtane ciljeve", dodao je.

Ruski predsjednik nazvao je aneksiju teritorija, koju nije priznala nijedna druga država u svijetu, "povijesnim i sudbonosnim događajem". Zahvalio je građanima teritorija čija je odlučnost učinila Rusiju još jačom: "Mi smo jedan narod. I zajedno sve pobjeđujemo, nalazimo odgovor na sve izazove."

Ni nakon više od godinu i pol rata Rusija ne kontrolira u potpunosti nijednu od četiriju pripojenih regija. Ukrajina je uspjela vratiti neke okupirane dijelove teritorija tijekom višemjesečnih borbi.

Pročitajte više

 

Pročitajte više