Putin: Optužbe da će Rusija napasti Europu nakon Ukrajine su potpuna besmislica

Foto: EPA

Ruski predsjednik Vladimir Putin osudio je optužbe Zapada da se Rusija planira boriti protiv Europe. Nazvao ih je "potpunom besmislicom".

"Što se tiče tvrdnji da planiramo invaziju na Europu nakon Ukrajine, to je potpuna besmislica s ciljem da se zastraši njihovo stanovništvo kako bi platili više novca", rekao je na sastanku s vojnim pilotima u regiji Tver, piše ruska državna prorežimska novinska agencija TASS.

"Straše svoje stanovništvo potencijalnom prijetnjom Rusije, taj narativ nastoje proširiti na svijet"

Putin govori da se narativ o planu napada Rusije na Europu odvija "usred pada gospodarstva i sve lošijeg životnog standarda".

"To je apsolutno jasno i svi to priznaju. Ovo nije propaganda. To je ono što se stvarno događa. Oni se trebaju opravdati pa zastrašuju svoje stanovništvo potencijalnom prijetnjom Rusije, a nastoje svoj narativ proširiti na cijeli svijet", kazao je Putin, piše TASS.

"Uništit ćemo njihove F-16"

Obraćajući se pilotima ruskog zrakoplovstva, Putin je rekao da se od pada Sovjetskog Saveza 1991. taj vojni savez predvođen SAD-om proširio na istok prema Rusiji, ali da Moskva ne planira napasti nijednu državu NATO-a.

"Nemamo namjeru agresije prema tim državama", rekao je Putin, prema transkriptu iz Kremlja objavljenom danas. "Poljska, baltičke zemlje, a i Česi su u strahu, no ideja da ćemo napasti neku drugu zemlju potpuna je besmislica. To je budalaština", dodao je.

Kremlj, koji optužuje SAD da se bori protiv Rusije podupirući Ukrajinu novcem, oružjem i obavještajnim podacima, kaže da odnosi s Washingtonom vjerojatno nikad nisu bili gori.

Na pitanje o lovcima F-16 koje je Zapad obećao poslati u Ukrajinu, Putin je rekao da takvi zrakoplovi neće promijeniti situaciju u Ukrajini. "Premda isporučuju F-16, a o tome govore i navodno obučavaju pilote, to neće promijeniti situaciju na bojnom polju", rekao je Putin.

"Uništit ćemo te avione kao što danas uništavamo tenkove, oklopna vozila i drugu opremu, uključujući višecjevne bacače raketa", kazao je.

"F-16 bi mogao nositi i nuklearno oružje"

Putin je rekao da bi F-16 mogao nositi i nuklearno oružje. "Naravno, budu li se koristili s aerodroma u trećim zemljama, oni za nas postaju legitimne mete, ma gdje se nalazili", rekao je Putin.

Putinove primjedbe uslijedile su nakon komentara ukrajinskog ministra vanjskih poslova Dmitra Kulebe ranije u srijedu da bi F-16 trebali dospjeti u Ukrajinu u narednim mjesecima.

Ukrajina, koja je sada više od dvije godine u intenzivnom ratu protiv Rusije, već mjesecima traži F-16. Belgija, Danska, Norveška i Nizozemska među zemljama su koje su obećale donirati F-16. Koalicija zemalja obećala je pomoći u obuci ukrajinskih pilota za njihovo korištenje.

Pročitajte više