Putin optužio SAD: Znali su rutu našeg aviona, a te informacije su nekako završile kod Turske

Foto: FAH

VLADIMIR PUTIN optužio je SAD da dijeli odgovornost s Turskom za rušenje ruskog vojnog aviona i smrt pilota, sugerirajući da su Amerikanci točno znali kada je i gdje Su-24 letio. Kaže kako je Rusija prenijela SAD-u podatke o planiranoj ruti aviona, no da su te informacije "nekako završile kod Turske", piše Daily Mail.

"SAD, koji vodi koaliciju u kojoj je i Turska, bio je upoznat s putanjom leta naših zrakoplova, i pogodili su nas baš na tome mjestu i u to vrijeme. Zašto smo proslijedili te informacije Amerikancima? Oni očito ne mogu kontrolirati što rade njihovi saveznici ili su pak sami proširili informacije koje smo im dali", rekao je Putin.

Tvrdnje Turske kako nije znala da se radi o ruskim avionima ruski je predsjednik nazvao "smećem".

"Naši zrakoplovi imaju identifikacijske oznake koje su dobro vidljive. Umjesto da osiguraju da se takvo što ne ponovi, oni nam prenose nevažna objašnjenja i tvrde da se nemaju za što ispričati", rekao je Putin.

Netom nakon obaranja aviona, Putin je u Siriju poslao moćne raketne sustave protuzračne obrane S-400 i obećao da će s Francuskom koordinirati zračne napade na položaje Islamske države, ali i dijeliti obavještajne podatke. Spreman je i na suradnju s koalicijom na čelu s SAD-om, no ponovi li se ovakvo što, kazao je, to više neće biti moguće. Sustavi S-400 postavljeni su u Latakiji, prilično blizu tursko-sirijske granice, a domet im je čak 400 km i iznimno su precizni.

Tijekom press konferencije s Francoisom Hollandrom u Kremlju rekao je kako Rusija dosad nije slala raketne sustave u Siriju jer je smatrala kako njeni avioni lete na visini na kojoj ih teroristi ne mogu napasti.

"Nismo mislili da će to učinit zemlja koja bi nam trebala biti partner", rekao je Putin.

SAD je prilično zabrinut zbog tog poteza moskve.

"Taj raketni sustav svima može predstavljati značajnu prijetnju", rekao je neimenovani američki dužnosnik.

Pročitajte više