Putin ponudio azil bivšem direktoru FBI-a Jamesu Comeyu

Foto: Hina

VLADIMIR PUTIN ponudio je "u šali" azil bivšem direktoru FBI-a Jamesu Comeyu. Putin je prokomentirao kako je jako čudno da je službenik FBI-a odao detalje razgovora s predsjednikom Trumpom te ga je usporedio sa zviždačem Edwardom Snowdenom.

"Ako dođe do nekakve optužbe, bili bismo spremni ponuditi politički azil gospodinu Comeyu, ako ga budu tužili u SAD-u", rekao je Putin.

Dodao je i kako su ga njegove odluke o objavljivanju razgovora s Trumpom stavile u ranjivu poziciju te kako se ponašao više kao nekakav aktivist, nego kao direktor FBI-a.

Comey svjedočio pred Senatom

Podsjetimo, Comeya je Trump otpustio prošlog mjeseca, navodno nakon što je odbio prestati istraživati Trumpove veze s Rusijom.

Comey je svjedočio i pred odborom američkog Senata, pod zakletvom, kada je rekao kako mu je Trump sugerirao da odustane od istrage o vezama Michaela Flynna s Rusima.

Putin je rekao i kako ne smatra SAD neprijateljem Rusije te kako bi htio imati konstruktivan dijalog s Washingtonom.

Putin komentirao američku propagandu

Putin je govorio o Comeyjevom nedavnom svjedočenju pred senatskim Odborom za obavještajnu zajednicu.

"Nisam detaljno upoznat sa svjedočenjem bivšeg direktora FBI-a, Comeyja", rekao je Putin, odgovarajući na pitanja građana tijekom godišnje televizijske emisije. "Kažem opet, nije iznio nikakve dokaze (ruskog miješanja)."

"A što sa stalnom američkom propagandom, stalnom američkom potporom proameričkim nevladinim organizacijama izravnim financiranjem? Nije li to pritisak na naše umove? Nije li to pokušaj utjecanja na to kako bismo se trebali ponašati tijekom izbornih kampanja? To se događa iz godine u godinu", rekao je.

Svjetski čelnici o miješanju SAD-a u unutarnja pitanja


Putin je kazao da su mu mnogi svjetski čelnici kazali da se SAD na sličan način miješa u njihova unutarnja pitanja. No to ne žele reći otvoreno, strahujući da će "pokvariti odnose" s Washingtonom, rekao je.

"Kad je riječ o Rusiji, mi imamo vlastita mišljenja, izražavamo ih otvoreno. Ali to nije nikakvo potajno subverzivno djelovanje", rekao je.

Kazao je također da je "jako čudno" da je bivši direktor FBI-a pustio u medije pojedinosti o svojim razgovorima s američkim predsjednikom preko prijatelja.

Pročitajte više