Putin posjetio ranjene ruske vojnike: "Želiš se vratiti u Ukrajinu? Naravno da hoćeš"

Foto: Profimedia

VLADIMIR Putin rekao je ruskom vojniku ranjenom u Ukrajini da će se "definitivno vratiti na crtu bojišnice nakon što se oporavi".

U pažljivo organiziranom posjetu bolnici, njegovom prvom susretu s vojnicima koji su se borili u Ukrajini, ruski predsjednik je pitao časnike o njihovim ozljedama i obiteljima, ali nije spominjao rat, piše The Telegraph.

Putin je otišao u vojnu bolnicu u Moskvi. Nakon što mu je službenik rekao da se jedan od ranjenih vojnika želi ponovno vratiti na bojište, upitao je čovjeka namjerava li doista nastaviti služiti vojsku. Kad je čovjek odgovorio: "Naravno da namjeravam." Putin, koji je nosio bijelu kutu preko odijela, rekao je: "Naravno da hoćeš."

Ozlijeđeni muškarci djelovali su napeto i stajali su pozorno pokraj bolničkih kreveta, odjeveni u pidžame. Navodno su se oporavljali od rana od gelera i metaka, ali nisu pokazali nikakve očite ozljede tipične za vojnike ozlijeđene u ratnim zonama. Putin ih nije pitao za njihova iskustva na bojnom polju niti komentirao rat u Ukrajini.

Rusi od ožujka nisu objavili broj poginulih vojnika

Ruska vojska nije ažurirala svoj službeni broj poginulih od ožujka, ali su britanski čelnici obrane ovog tjedna rekli da je "vjerojatno" da je Rusija izgubila onoliko vojnika u tri mjeseca rata u Ukrajini koliko je Sovjetski Savez izgubio u devet godina borbe u Afganistanu.

Govoreći na sastanku vlade kasnije u srijedu, Putin je pozdravio ruske vojnike i rekao: "Ti ljudi su riskirali svoje živote i zdravlje za dobrobit naroda i djece Donbasa i zbog Rusije. Svi su oni heroji."

Nekoliko sati ranije, potpisao je dekret o ubrzanom dobivanju ruskog državljanstva za stanovnike dviju ukrajinskih regija koje je okupirala Rusija, što je iznenađujući potez koji bi mogao naštetiti mogućim mirovnih pregovora.

Uredba pojednostavljuje prijave za Ukrajince iz Hersona i Zaporožja, dvije regije na jugu zemlje koje su pod ruskom kontrolom od početka rata.

Pročitajte više

 

Pročitajte više