Putin potpisao obustavu sporazuma o kontroli nuklearnog oružja

Foto: EPA

RUSKI predsjednik Vladimir Putin potpisao je zakon kojim se suspendira sudjelovanje Rusije u sporazumu o ograničenju i kontroli nuklearnog oružja New START.

"Ruska Federacija suspendira sporazum između Ruske Federacije i Sjedinjenih Američkih Država o mjerama za smanjenje i ograničenje strateškog ofenzivnog naoružanja, koji je potpisan u Pragu 8. travnja 2010.", priopćile su ruske vlasti, a prenosi The Guardian. Državna novinska agencija Tass objavila je da zakon stupa na snagu od trenutka službene objave.

Onemogućene provjere inspekcija

Sporazum su potpisali bivši predsjednici Obama i Medvedev u travnju 2010. Na snagu je stupio u veljači 2011. i trebao je trajati sve do veljače 2026. Njime su se SAD i Rusija obvezali da na kopnu i podmornicama neće imati više od 700 interkontinentalnih balističkih projektila te da na njima i strateškim bombarderima neće imati više od 1550 nuklearnih bojnih glava.

Putin nije najavio odustajanje od sporazuma, nego samo njegovu suspenziju. Za sada ta suspenzija obuhvaća nedozvoljavanje redovnih pregleda ruskih nuklearnih snaga kako bi se utvrdilo pridržava li se Moskva sporazuma.

Suspenzija bi se mogla protegnuti i na uvođenje novih interkontinentalnih balističkih projektila u operativnu uporabu a da pritom Moskva ne raspremi stare i tako izađe iz dogovorenih ograničenja. Bez mogućnosti izravnog inspekcijskog nadzora, jedini način kontrole bit će nadzor satelitima i obavještajnim radom, što će rezultirati samo povećanjem nepovjerenja u ionako napete odnose.

Pročitajte više