Putin zaprijetio, spominje novo oružje i Sotone

Foto: EPA/Profimedia

RUSKI predsjednik Vladimir Putin rekao je da će Rusija "dodatno ojačati svoje oružane snage kako bi uzela u obzir potencijalne vojne prijetnje i rizike", prenosi Reuters.

Ruske nove interkontinentalne balističke rakete Sarmat (kolokvijalno nazvane Sotona), sposobne nositi 10 ili više nuklearnih bojevih glava i mamaca, bit će raspoređene do kraja godine, dodao je.

Prije Putina danas su zaprijetili njegov saveznik Nikolaj Patušev te glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Rusije Marija Zaharova, no oni su se fokusirali na prijetnje izravno upućene Litvi koja je zabranila transfer robe pod EU sankcijama prema ruskoj enklavi Kalinjingrad. 

Patušev, inače tajnik Vijeća sigurnosti Ruske Federacije i bliski Putinov saveznik održao je sastanak u Kalinjingradu i zaprijetio građanima Litve. 

"Rusija će sigurno odgovoriti na takve neprijateljske akcije. Odgovarajuće mjere se razrađuju u međuresornom formatu i bit će poduzete u bliskoj budućnosti. Njihove posljedice imat će ozbiljan negativan utjecaj na stanovništvo Litve", rekao je. 

Zaharova je političkim predstavnicima Litve zaprijetila posljednicama "koje će nažalost doći".

“Čini mi se da bi oni trebali razumjeti glavnu stvar: kada Rusija za nekoga kaže da je njegovo ponašanje otvoreno neprijateljsko, onda nema vremena za razgovor, nema vremena za pronalaženje formula koje bi mogle riješiti situaciju ili je gurnuti u stranu i praviti se da nema problema", dodala je Zaharova. 

Pročitajte više