Putin proglasio ratno stanje u četiri regije. Evo što to točno znači

Foto: EPA

RUSKI predsjednik Vladimir Putin objavio je da uvodi ratno stanje u četiri regije u Ukrajini koje je Rusija okupirala, a koje je Moskva prošlog mjeseca proglasila svojim teritorijem, dok se bori protiv napredovanja ukrajinskih snaga.

Kevin Rothrock, urednik neovisnog ruskog portala Meduza, objašnjava što sve uvođenje ratnog stanja omogućava Kremlju.

Ratno stanje omogućava uvođenje policijskog sata, uvođenje restrikcija koje se odnose na putovanja i mjesto stanovanja, vojnu cenzuru, označavanje još više podataka oznakom tajnosti, zabranu štrajkova, uvođenje radne obaveze i još mnogo toga, pojašnjava Rothrock.

U obraćanju članovima ruskog vijeća sigurnosti Putin je objavio da je povećao ovlasti ruskih regionalnih guvernera i naredio stvaranje posebnog koordinacijskog vijeća pod premijerom Mihailom Mišustinom kako bi se pomoglo posrnulim ruskim ratnim naporima. Rekao je da "cijeli sustav državne uprave", ne samo specijalizirane sigurnosne agencije, mora biti usmjeren na potporu onome što Rusija naziva svojom "specijalnom vojnom operacijom".

Kijev: Ovo ništa neće promijeniti

Paket odluka, nakon gotovo osam mjeseci rata, obilježio je zadnju Putinovu eskalaciju u borbi protiv niza velikih poraza koje su mu nanijele ukrajinske snage od početka rujna. Kijevski dužnosnik rekao je da to neće ništa promijeniti.

Objavljenim dekretom Kremlja naređena je "ekonomska mobilizacija" u osam regija koje graniče s Ukrajinom, uključujući Krim, koji je Rusija napala i anektirala 2014. godine. Putin ih je stavio u posebni režim, korak ispod ratnog stanja, što omogućava ograničenje kretanja ljudi.

Putin je dodijelio dodatne ovlasti čelnicima svih ruskih regija za zaštitu ključnih objekata, održavanje javnog reda i povećanja proizvodnje kao podršku ratnim naporima. Ali nije bilo jasno koliko brzo ili koliko učinkovito bi nove mjere mogle ojačati rusku vojnu poziciju na terenu i kakav će učinak imati na javno mnijenje.

Vlast se predaje vojsci

Ruski vršitelj dužnosti guvernera okupiranog Hersona Vladimir Saldo potvrdio je da će predati vlast vojsci, javljaju ruske novinske agencije. Ali nekoliko ruskih regija, uključujući Moskvu, koje su navedene u dijelovima dekreta rekle su da se za njih ništa neće promijeniti.

Putinova zapovijed stigla je na dan kada su ruski dužnosnici u Hersonu poručili civilima da napuste neka područja što je prije moguće u iščekivanju neposrednog ukrajinskog napada.

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak rekao je na Twitteru: "Ovo ne mijenja ništa za Ukrajinu, mi nastavljamo s oslobađanjem svojih teritorija."

Hitne mjere

Ukrajinska osvajanja natjerala su Putina na niz eskalirajućih koraka u proteklom mjesecu: nepopularno pozivanje stotina tisuća dodatnih vojnika, jednostranu aneksiju četiriju ukrajinskih regija koju je ogromna većina nacija u UN-u osudila kao nezakonitu na općoj skupštini - i prijetnje pribjegavanju nuklearnom oružju za obranu onoga što Rusija vidi kao svoju zemlju.

Nakon mjeseci uvjeravanja iz Kremlja da vojna kampanja teče po planu, nove mjere mnogim su običnim Rusima približile stvarnost rata. Neuspjesi ruske vojske i kaotično stanje mobilizacije - koje je natjeralo stotine tisuća ljudi da pobjegnu u inozemstvo - izazvali su neviđene kritike čak i od Putinovih saveznika.

Neke su regije pribjegle javnim apelima da novomobiliziranim vojnicima osiguraju osnovnu opremu za bojište, što je kao problem indirektno priznao i Putin. "Naši vojnici, bez obzira na zadaće koje obavljaju, moraju imati sve što im je potrebno. To se odnosi na opremljenost vojarni i mjesta razmještaja, uvjete boravka, opremu, hranu i medicinsku skrb", rekao je.

"Imamo sve mogućnosti riješiti sva pitanja koja se ovdje pojavljuju - a ona postoje - na modernoj razini koja je dostojna naše zemlje." Rekao je da će koraci koje je naredio povećati stabilnost gospodarstva i industrije i potaknuti proizvodnju kao potporu vojnim naporima.

"Radimo na rješavanju vrlo složenih, velikih zadataka kako bismo osigurali pouzdanu budućnost za Rusiju, budućnost našeg naroda", rekao je.

Pročitajte više