Putin razgovarao s predsjednikom Irana. Kremlj: Naglasak je bio na jačanju suradnje

Foto: EPA

RUSKI predsjednik Vladimir Putin telefonski je razgovarao s iranskim predsjednikom Ebrahimom Raisijem i obojica su istaknula jačanje političke, trgovinske i gospodarske suradnje, objavio je danas Kremlj. U priopćenju se ne navodi kada je održan razgovor niti se spominje iranska isporuka oružja Moskvi.

Rusija je povećala nastojanja da ojača veze s Iranom i drugim nezapadnim zemljama otkako je 24. veljače počela invaziju na Ukrajinu, što su oštro osudile zapadne zemlje. 

"Razgovaralo se o nizu pitanja s naglaskom na jačanje suradnje na političkom, trgovinskom i ekonomskom polju, uključujući prijevoz i logistiku", navodi Kremlj.

Rusija i Iran se obvezali jačati veze

Visoki ruski dužnosnik iz područja sigurnosti sastao se u srijedu u Teheranu s iranskim čelnicima i dvije su se zemlje obvezale jačati veze. Posjet se dogodio dok Ukrajina i zapadne zemlje optužuju Rusiju da se koristi iranskim dronovima za uništavanje ukrajinske energetske infrastrukture.

Iran kaže da je Rusiju opskrbio manjim brojem bespilotnih letjelica prije početka rata. U listopadu su dvojica visokih iranskih dužnosnika i dvojica iranskih diplomata rekli za agenciju Reuters da je Iran obećao opskrbiti Rusiju raketama zemlja-zemlja.

Pročitajte više