Putin se obratio masi na Crvenom trgu: Pobjeda će biti naša

Ilustracija: EPA

RUSKI predsjednik Vladimir Putin obratio se okupljenim građanima na Crvenom trgu nakon potpisivanja aneksije koja je formalizirala rusko nezakonito pripajanje četiriju okupiranih regija u Ukrajini. Danas je "povijesni dan", kaže Putin, "dan istine i pravde".

Ruski predsjednik rekao je da njegova zemlja "otvara srce" Ukrajincima i želi im dobrodošlicu kući - ponavljajući svoje uvjerenje da je Ukrajina dio Rusije. Putin je rekao: "Pobjeda će biti naša." 

Među nazočnim mnoštvom mogao se vidjeti velik broj ruskih zastava, javio je novinar AFP-a. Neki su nosili vrpce svetog Jurja s crnim i narančastim prugama, što je nekadašnje carsko vojno odličje koje je poslije postalo simbol pobjede Crvene armije nad nacističkom Njemačkom.

"Sada smo jači jer smo ujedinjeni"

Nekoliko velikih zaslona i moćan razglas postavljeni su kako bi okupljeni mogli pratiti govor ruskog predsjednika i nastup poznatih ruskih glazbenika. "Sada smo jači jer smo ujedinjeni", rekao je Putin s mikrofonom u ruci.

"Učinit ćemo sve kako bismo pomogli našoj braći i sestrama u Zaporižji, Hersonu, Luhansku i Donecku, kako bismo ojačali njihovu sigurnost, pokrenuli gospodarstvo i obnovu", rekao je, nekoliko sati pošto je na svečanosti u Kremlju potpisao odluku o pripojenju četiriju ukrajinskih područja.

Čelnici zapadnih zemalja danas su kolektivno, poput Europskog vijeća, i pojedinačno osudili rusku aneksiju četiriju okupiranih ukrajinskih regija.  Ukrajina je službeno zatražila prijem u NATO, a ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij kazao je da je Kijev spreman razgovarati s Rusijom, ali ne dok joj je Putin predsjednik.

Kijev je u petak poručio da će ukrajinska vojska nastaviti oslobađanje svog teritorija koji je okupirala Rusija i da se "ništa ne mijenja" nakon što je Putin proglasio pripajanje četiri djelomično okupirane ukrajinske regije Rusiji.

Pročitajte više