Putin u Pekingu: Rusko-kinesko zbližavanje zadaje glavobolje SAD-u i EU

RUSKI premijer Vladimir Putin doputovao je danas u Peking, gdje se sastao s kineskim predsjednikom Hu Jintaom, što je još jedna potvrda dobrih rusko-kineskih odnosa.

Ovo je već  16. susret na najvišoj razini između ove dvije zemlje, čija bi bliska suradnja mogla zadati glavobolju SAD-u i EU. Na političkoj razini to se pokazalo prije nekoliko dana kada su Rusi i Kinezi dogovorno u Vijeću sigurnosti iskoristili veto kako bi blokirali angloamerički nacrt rezolucije o Siriji.

Rusko-kineska suradnja mogla bi imati i velike ekonomske implikacije za SAD i EU, koje su prilično ovisne o kineskom interesu i zasigurno im prebacivanje kineskog fokusa na Rusiju ne bi odgovaralo. Još prije samog dolaska Putina u Peking, Kina je objavila kako je zaključila gospodarske i trgovinske ugovore s Rusijom čija ukupna vrijednost premašuje sedam milijarda dolara.

Međutim, glavni razlog ovog posjeta bit će nastavak pregovora o cijeni plina, kojeg će Kina kupovati od Rusije. Podsjetimo, Putin i Jintao sastali su se i prije četiri mjeseca u Moskvi kada su potpisali okvirni ugovor o prodaji 70 milijarda kubičnih metara plina Kini u idućoj godini. Međutim, konačni ugovor tad nije potpisan jer su nastali prijepori oko cijene.

Pročitajte više