Putin u posjetu Iranu

USPRKOS upozorenja sigurnosnih službi o mogućem atentatu, ruski predsjednik Vladimir Putin, doduše nešto kasnije nego što je bilo planirano, došao u povijesni posjet Iranu.

Iako su Iran i Rusija već duže vrijeme bliski saveznici, ovo je prva posjeta ruskog šefa države Iranu u povijesti. Mnoge je ovaj događaj podsjetio na dolazak sovjetskog vođe Josifa Staljina u Teheran krajem 1943. godine kada se s američkim predsjednikom Franklinom Rooseveltom i britanskim premijerom Winstonom Churchillom dogovarao o vođenju drugog svjetskog rata.

Današnji susret je, barem naizgled, daleko manje diplomatske "težine", s obzirom da je riječ o sastanku na vrhu država kaspijske regije, odnosno država koje dijele obalu Kaspijskog mora - Azerbejdžanu, Rusiji, Kazahstanu, Turkmenistanu i Iranu.

Na dotičnom sastanku će vođe država nastojati dogovoriti što pravičnije razgraničenje tog najvećeg unutarnjeg mora na svijetu, za kojeg neki pretpostavljaju da predstavlja jedno od najbogatijih ležišta nafte, plina i drugih strateški važnih mineralnih resursa.

Sastanak je već sada urodio važnim dokumentom - deklaracijom kojom se kaspijske zemlje obvezuju da neće dozvoliti da se njihov teritorij koristi za napad na drugu kaspijsku zemlju. Time se Azerbejdžan, koji se smatra američkim saveznikom, obvezao da neće sudjelovati u eventualnom američkom napadu na Iran o kojem se sve više govori u posljednje vrijeme.

Iranska vlada se nada da će u razgovorima s Putinom uspjeti osigurati diplomatsku podršku za svoj kontroverzni program obogaćivanja urana, za koji SAD tvrdi da je prvi korak prema razvoju nuklearnog oružja. Rusija je podržala blage sankcije UN u cilju poboljšanja suradnje Irana s inspektorima IAEA, ali se oštro suprotstavila nastojanju da se pooštre.

Odnosi između Rusije i Irana ipak nisu savršeni, a jedan od razloga je spor oko izgradnje nuklearnog reaktora Bushehr. Završetak projekta je odgođen zbog toga što Iran navodno nije platio rusku tehničku pomoć na vrijeme, a za što dio iranske javnosti krivi političke pritiske sa Zapada. Dolazak Putina u Teheran bi pomogao da se ti odnosi poboljšaju.

U međuvremenu je Analitički centar Jurij Levada u Moskvi objavio anketu prema kojoj 40 % Rusa podržava rusko-iransku nuklearnu suradnju, 28 % je protiv, a 34 % ne želi odgovoriti na to pitanje.

D.A.

Pročitajte više