Putin u sjeni SP-a uvalio Rusima mirovinsku reformu. Zvuči poznato?

Foto: EPA

RUSKOM predsjedniku Vladimiru Putinu preko noći je pala popularnost i to zbog kontroverznog prijedloga mirovinske reforme koju je pokušao progurati za vrijeme Svjetskog prvenstva - drugim riječima, vrlo slično onome što je izvela naša vlada.

>> Hoće li Hrvati shvatiti da su opljačkani kad se probude iz nogometne euforije?

Prijedlog se odnosi na povisivanje dobne granice za odlazak u mirovinu koja je u Rusiji prilično niska - 63 godine za muškarce i samo 55 godina za žene. Po novom mirovinskom zakonu, ako bude donesen, muškarci će moći ići u mirovinu tek sa 65, a žene sa 63 godine.  

Putin prepustio Medvedevu neugodne vijesti na otvaranju Svjetskog prvenstva

No posebno je zanimljivo da je ovaj prijedlog Kremlj odlučio iznijeti na samom početku Svjetskog prvenstva u nogometu. Plan, doduše, nije iznio Putin, već je to prepustio svom premijeru koji mu je od 2008. do 2012. čuvao i predsjedničku fotelju, Dmitriju Medvedevu.

Medvedevljeva najava došla je na sam dan otvaranja Svjetskog prvenstva, kada je reprezentacija Rusije pobijedila onu Saudijske Arabije i izazvala euforiju domaćih navijača. Podsjetimo, i naš ministar Marko Pavić je, na očiti nalog premijera Andreja Plenkovića, nakon pobjede nad reprezentacijom Argentine koja je bacila naciju u nogometni trans najavio mirovinsku reformu kojom bi se ukinuo drugi stup mirovinskog sustava, uz vrlo upitno obećanje da će godinama uplaćivani novac biti iskorišten za povećanje budućih mirovina. 

Kritičari su, prenosi, NBC, optužili Kremlj da pokušava zakopati vijesti o nepopularnoj reformi objavljujući je za vrijeme prvenstva, kad se kao i u Hrvatskoj, i u Rusiji dobrom dijelu javnosti jedino nogomet na pameti.

Prosječni muškarac u Rusiji bi radio do smrti?

Osim toga smatraju povisivanje dobne granice neopravdanim jer je životna dob muškaraca u Rusiji gotovo ista kao i nova dobna granica za odlazak u mirovinu - 64,7 godina, dok je za žene 76,3. Drugim riječima, prosječni Rus bi radio do smrti, ako ne dođe do porasta očekivane životne dobi.

Doduše, nova dobna granica za mirovinu ne bi trebala stupiti na snagu odmah, nego tek 2028. za muškarce i 2034. za žene. No izgleda da ni ova odgoda, ni taktički izabran tajming za loše vijesti, ni prebacivanje uloge glasnika na Medvedeva nisu Putinu previše pomogli da ublaži bijes ruskih građana. 

>> Kako je Vladimir Putin postao (skoro) najmoćniji čovjek na svijetu?

Putinu popularnost pala u tjedan dana

Postotak Rusa koji bi prema posljednjoj anketi danas glasali za Putina pao je za čak 8 % u samo tjedan dana - od 62 % na 54 %, prema anketnoj agenciji FOM. Usto, i Putinov rejting podrške među glasačima, što je možda još važniji indikator, pao je sa 75 % na 69 % u istom razdoblju.

Zbog ove mirovinske reforme održani su i manji prosvjedi u nekoliko ruskih gradova, ali samo onih u kojima se ne održava Svjetsko prvenstvo. Predvodili su ih pristaše najistaknutijeg ruskog oporbenjaka Alekseja Navaljnija, kojem je Kremlj zabranio kandidiranje na zadnjim izborima na kojima je Putin pobijedio.

Mnogi Rusi, posebno žene u četrdesetim i pedesetim godinama zabrinuti su za svoje šanse da nađu novi posao u starijoj dobi. "Pokušati naći posao s 50 godina u Tveru je stvarno teško, a čak i nakon 40 je teško. Ali sa 60 mislim da je to trenutno zaista nemoguće", rekao je 47-godišnji vozač Saša Aleksandrov na prosvjedu u gradu Tveru.

"Predsjednik je svjestan reakcije (naroda) na prijedlog i parametre", komentirao je Putinov glasnogovornik Dimitrij Peskov. 

Ipak, analitičar Eurasia Groupa Jason Bush smatra da ova reforma, koja bi ionako mogla biti ublažena, neće ugroziti Putinov ostanak na vlasti. "S postojećim olakšicama, daljnji ustupci će spriječiti da izazove veće političke poteškoće - Putin će ostati popularan i čvrst. Ali zbog slabije javne podrške pojačat će programe trošenja kako bi se pozabavio domaćim socijalnim i ekonomskim problemima - što je sada učinkovitiji način pridobivanja podrške javnosti nego agresivna inozemna politika", ocjenjuje Bush.

Pročitajte više