Putin: Ukrajina je krenula u protuofenzivu, ali je bezuspješna

Foto: EPA

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je danas na konferenciji u Sočiju da je Ukrajina započela s protuofenzivom, ali da nema uspjeha. "Krenula je ofenziva Oružanih snaga Ukrajine. To pokazuje korištenje strateških rezervi. Ukrajinske trupe nisu postigle ciljeve ni u jednom sektoru - zahvaljujući hrabrosti ruskih vojnika i našoj dobroj organizaciji trupa", kazao je. 

Njegova izjava nastavlja se na narativ koji Rusija širi od početka tjedna, kojemu se Kijev nije suprotstavio, naglašavajući da početak protuofenzive neće biti najavljen. Rusko ministarstvo obrane ranije je objavilo da je odbilo napade u regijama Zaporižji i Donjecku, uzrokujući navodnih tisuću ukrajinskih žrtava i uništivši na desetke tenkova i oklopnih vozila. Ministarstvo nije dalo dokaze za te tvrdnje. 

"Svi pokušaji protuofenzive zasad su propali"

Ono tvrdi da je ukrajinska strana neuspješno napala ruske linije četiri puta, s dva bataljuna praćena tenkovima, južno od Velike Novosilke u Donjecku. Ruske snage navodno su odbile i dva napada južno od grada Orihiva u regiji Zaporižji, tvrdi ministarstvo. 

"Svi pokušaji protuofenzive zasad su propali. No ofenzivni potencijali snaga kijevskog režima za to i dalje postoje", rekao je Putin. Rusko ministarstvo tvrdi da je Ukrajina u 24 sata izgubila oko 1.2 tisuće vojnika, 40 tenkova i nekoliko zrakoplova, uključujući MiG-29 i Su-25. 

Moskva je u utorak objavila da je u tri dana ubijeno 3715 Ukrajinaca, ne objasnivši kako je stigla do tako precizne brojke. Deseci tisuća ruskih vojnika mjesecima su kopali rovove i gradili obranu na prvoj liniji bojišnice dugoj tisuću kilometara u očekivanju napada za koji se smatra da će pokušati presjeći kopneni pristup okupiranom Krimu. 

 

Pročitajte više

 

Pročitajte više