Novi Putinov napad na slobodu interneta, zabranjene kriptirane mreže

Foto: Getty Images

RUSKI predsjednik Vladimir Putin zabranio je upotrebu proxy internet stranica i anonimnu instant-razmjenu poruka nizom zakona koje ruski zastupnici opravdavaju borbom protiv širenja ekstremističkog materijala.

Zakon zabranjuje korištenje tehnologije kojom se može anonimni pristupati stranicama koje su u Rusiji zabranjene, prvenstveno virtualne privatne mreže (VPN), javlja Newsweek.

Kritičari smatraju da je riječ o obračun s disidentima

No kritičari zakona, koji je Duma odobrila prošlog tjedna, tvrde da se Kremlj na ovaj način pokušava još temeljitije obračunati s političkim disidentima. Oko tisuću ljudi prosvjedovalo je ispred protiv donošenja zakona. 

Prosvjednici su zatražili kraj cenzure i ograničenje slobode interneta u Rusiji, koje je ovim zakonom dodatno ojačano, te ostavku glavnog državnog cenzora. Putin je zakon potpisao u subotu, a vlada ga je objavila u nedjelju.

S druge strane, predsjednik Duminog povjerenstva o politici informiranja Leonid Levin inzistira da ljude koji ne krše zakon ova mjera neće imati utjecaja. Zakon, koji stupa na snagu 1. listopada, ima za cilj blokirati samo "nezakoniti sadržaj", rekao je Levin za rusku agenciju RIA Novosti.

Blokira se anonimna razmjena poruka

Međutim, drugi zakon koji je donijela Duma onemogućit će korištenje anonimne razmjene poruka i tako olakšati državni nadzor nad komunikacijom na internetu. Ovaj zakon, koji će stupiti na snagu 1. siječnja iduće godine, dat će državnim službama pravo da natjeraju operatere mreža da zabrane pristup korisnicima za koje vjeruju da dijele ilegalne sadržaje preko poruka, javlja Radio Free Europe.

Rusija je u posljednjih nekoliko godina donijela više zakona kojima ograničava slobodu interneta. Amandman na zakon o informacijama iz 2012., koji je službeno donesen radi zaštite djece, dao je moć agenciji za nadzor interneta Roskomnadzor da stavi web-stranice na "crnu listu" i natjera ih na uklanjanje "uvredljivog" sadržaja, uključujući Reddit, Wikipediju, Pornhub, ali i blogove poznatih ruskih disidenata Garija Kasparova i Alekseja Navalnija.

Putin nazvao internet "projektom CIA-e"

Putin je 2014. potpisao i takozvani "zakon o blogovima" kojim je izjednačio regulaciju web-stranica, kao i blogova s više od tri tisuće čitatelja, s već postojećom strogom regulacijom tradicionalnih tiskanih medija. 

Posljednji zakon ovog tipa bio je tzv. Jarovajin zakon, nazvan po zastupnici Irini Jarovaji koja ga je predložila, a koji prisiljava ruske korisnike interneta da prijave "pouzdane" informacije o ekstremističkim napadima na koje naiđu, pod prijetnjom zatvorske kazne ako to ne naprave. Kazna do sedam godina zatvora predviđena je i za one koji izraze podršku terorizmu" na internetu. 

Prošle godine, Rusija je označila više sadržaja na internet tražilici Google kao "neprimjeren" nego sve ostale zemlje zajedno. Osim toga, Putin je, podsjetimo, prije nekoliko godina ustvrdio da je internet "projekt CIA-e", od kojeg se Rusija treba "zaštititi", što je stara sovjetska teorija zavjere.  

Pročitajte više