Putin zaprijetio Južnoj Koreji

Foto: EPA

Ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio je Južnu Koreju da bi napravila "veliku grešku" kada bi naoružala Ukrajinu u ratu protiv Rusije.

Putinova prijetnja

Njegovi komentari dolaze nakon što je Seul rekao da razmatra takvu mogućnost, kao odgovor na novi sporazum između Rusije i Sjeverne Koreje o međusobnoj pomoći u slučaju "agresije" na jednu od zemalja.

"Moskva će donijeti odluke koje se vjerojatno neće svidjeti trenutnom vodstvu Južne Koreje ako Seul odluči opskrbiti Kijev oružjem", rekao je Putin novinarima.

Ruski čelnik je govorio u Vijetnamu, nedugo nakon raskošnog posjeta Pjongjangu gdje je potpisao sporazum o međusobnoj obrani sa sjevernokorejskim vođom Kim Jong Unom.

Seul je ranije osudio sporazum kao prijetnju nacionalnoj sigurnosti, a savjetnik za nacionalnu sigurnost Chang Ho-jin rekao je da njegova zemlja planira "preispitati pitanje podrške Ukrajini oružjem."

Zaoštravanje nakon sporazuma između Rusije i Sjeverne Koreje

Nakon Putinovih izjava, ured južnokorejskog predsjednika je u petak izjavio da će razmotriti "razne opcije" u opskrbi Ukrajine oružjem i da će njihov stav ovisiti o tome kako Rusija pristupi tom pitanju.

Vlasti također planiraju pozvati ruskog ambasadora u Južnoj Koreji kako bi uložile službeni prosvjed, izvijestila je novinska agencija Yonhap pozivajući se na neimenovane diplomatske izvore.

Iako je Južna Koreja pružila humanitarnu pomoć i vojnu opremu Ukrajini, dosad je odbijala pružiti smrtonosno oružje zbog službene politike nenaoružavanja zemalja u ratu. Neki u Ukrajini su se nadali da će sve veća vojna suradnja između Moskve i Pjongjanga natjerati Seul da preispita svoj pristup. Analitičari su ranije rekli da bi Kijev iskoristio Putinov posjet Pjongjangu kako bi povećao pritisak.

Tijekom posjeta, Kim Jong Un je također obećao "punu podršku" ruskoj invaziji na Ukrajinu. Postoje sve veći dokazi da Rusija već koristi sjevernokorejske projektile u Ukrajini.

Rano jutros glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost SAD-a John Kirby osvrnuo se na rusko-sjevernokorejski sporazum rekavši da bi to trebalo "zabrinuti svaku zemlju koja brine o održavanju mira i stabilnosti" u regiji. Dodao je da sporazum nije iznenađenje, rekavši da SAD već mjesecima upozorava na "rastući obrambeni odnos" između te dvije zemlje.

Japanci negoduju zbog sporazuma Putina i Kima, na granici Sjeverne i Južne Koreje novi incident

Tokio je izrazio "ozbiljnu zabrinutost zbog toga što predsjednik Putin nije isključio vojnu tehnološku suradnju sa Sjevernom Korejom", rekao je glasnogovornik japanske vlade Yoshimasa Hayashi, dodajući da je sporazum "neprihvatljiv". Analitičari su rekli da bi sporazum mogao imati značajne implikacije za svijet, kao i za regiju.

Osim mogućnosti da Sjeverna Koreja otvoreno naoružava Rusiju, sporazum bi također mogao potencijalno dovesti do ruskog uplitanja u bilo kakav novi sukob na Korejskom poluotoku.

Dvije Koreje su još uvijek tehnički u ratu i održavaju snažno čuvanu granicu, gdje su tenzije pogoršane posljednjih tjedana.

U odvojenom incidentu u četvrtak, sjevernokorejske trupe su "nakratko prešle" granicu i povukle se nakon što je Jug ispalio upozoravajuće hice, objavile su danas južnokorejske vlasti. Ovo je treći takav incident u manje od tri tjedna.

Južnokorejski Zajednički stožeri rekli su da su dva ranija slučaja - 9. i 18. lipnja - izgledala kao nenamjerna.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.