Rusi planiraju unovačiti 400.000 vojnika, tvrde britanski obavještajci

Foto: EPA

BRITANSKO ministarstvo obrane objavilo je najnoviji izvještaj svojih vojnih obavještajaca o situaciji vezanoj uz rat u Ukrajini. Ruski mediji, stoji u izvješću, sugeriraju da vlasti pripremaju veliku kampanju regrutacije kojoj je cilj unovačiti dodatnih 400.000 vojnika.

Rusija, navodi se, u toj kampanji planira unovačiti dobrovoljce odnosno profesionalce umjesto uvođenja obavezne mobilizacije. Postoji realistična vjerojatnost, tvrde britanski obavještajci, da će u praksi ta distinkcija biti zamućena te će regionalne vlasti pokušati nadomjestiti svoje zadane brojke novaka prisiljavanjem muškaraca da se priključe vojsci.

Ruske vlasti, tvrde britanski obavještajci, vjerojatno su se odlučile na tzv. "dobrovoljački model" kako bi nadomjestile gubitke ljudstva te minimizirale protivljenje ratu na domaćem planu. Vrlo je nevjerojatno da će predviđenom kampanjom uspjeti privući 400.000 istinskih dobrovoljaca, navodi se u izvješću.

No ponovna izgradnja ruskih vojnih sposobnosti i borbene moći u Ukrajini zahtijevat će više od ljudstva, stoji u izvješću. Rusiji treba više streljiva i opreme nego što joj je trenutno na raspolaganju, zaključuju obavještajci. 

Pročitajte više