Putinova "novinarka" objavila snimke na kojima njemački časnici pričaju o Ukrajini

Foto: The Council of the Federation of the Federal Assembly of the Russian Federation. Ilustracija: EPA

Njemačka istražuje audiosnimku objavljenu u ruskim medijima za koju se tvrdi da je konferencijski poziv visokih njemačkih vojnih dužnosnika o oružju za Ukrajinu, što je izazvalo zabrinutost zbog moguće špijunaže u Njemačkoj i pozive Rusiji na pojašnjenje.

Glasnogovornik njemačkog ministarstva obrane rekao je da ne može potvrditi autentičnost snimke, ali savezni ured za vojnu protuobavještajnu službu istražuje slučaj i bit će poduzeti svi potrebni koraci.

Margarita Simonjan, novinarka ruske državne televizije i voditeljica Russia Todaya, prva je objavila audiosnimku, koja je objavljena i na njezinom Telegram kanalu.

Reuters je preslušao 38-minutnu snimku, ali nije mogao neovisno potvrditi njezinu autentičnost.

Sudionici poziva raspravljaju o mogućoj isporuci krstarećih projektila Taurus Kijevu, što je kancelar Olaf Scholz dosad javno odlučno odbijao.

Također se govori o obuci ukrajinskih vojnika te mogućim vojnim ciljevima.

"Curenje snimke bi moglo biti vrlo ozbiljno"

Scholz je tijekom boravka u Rimu rekao novinarima da je curenje snimke potencijalno "vrlo ozbiljno".

"Zato se to sada vrlo pažljivo, vrlo intenzivno i vrlo brzo razjašnjava. To je također potrebno", rekao je.

Rusko veleposlanstvo u Berlinu nije u subotu odgovorilo na zahtjev poslan e-mailom za komentar.

Glasnogovornik ruskog ministarstva vanjskih poslova rekao je u petak na društvenim mrežama: "Tražimo objašnjenje od Njemačke."

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u subotu je novinarima govorio o "lukavim planovima Bundeswehra (njemačkih oružanih snaga), koji su postali očiti zbog objave ove audiosnimke. To je eklatantno samorazotkrivanje", rekao je Lavrov.

Roderich Kiesewetter, član njemačkog parlamenta, rekao je za novine Handelsblatt da smatra da su izvještaji autentični.

"Rusija, naravno, pokazuje koliko se intenzivno koristi špijunažom i sabotažom kao dijelom hibridnog rata. Za očekivati je da je mnogo više presretnuto i procurilo kako bi se utjecalo na odluke, diskreditiralo i manipuliralo ljudima", citiran je.

Pročitajte više