Putinova stranka pala na 50 posto potpore Rusa, komunisti na drugom mjestu u parlamentu

PUTINOVA stranka Ujedinjena Rusija zabilježila je pad potpore na jučerašnjim parlamentarnim izborima.

Prema 96 posto prebrojanih glasova, Središnja izborna komisija je izvijestila kako Ujedinjena Rusija ima oko 50 posto glasova, dok je prije četiri godine dobila 64 posto glasova.

Masovna kršenja izbornih pravila

Ovi izbori su bili test popularnosti pred predsjedničke izbore na koje u ožujku izlazi Vladimir Putin. Oporbene stranke su se žalile zbog kršenja izbornih pravila. Jedina ruska nezavisna organizacija za praćenje izbora, Golos, je dobila čak 5300 pritužbi na kršenje izbornih pravila.

Središnja izborna komisija je izvijestila kako će Ujedinjena Rusija imati "tanku većinu" od 238 zastupniku u parlamentu koji broji 450 mjesta. To znači da su izgubili dvotrećinsku većinu koju su imali u proteklom mandatu i koja im je dopuštala mijenjanje ustava.

Svaki peti Rus glasao za komuniste

Na drugom mjestu je Komunistička partija sa 19,2 posto glasova te 92 mjesta u parlamentu. Na trećem mjestu se smjestila Samo Rusija sa 13,2 posto i 64 zastupnika te potom ide Liberalno-demokratska stranka sa 11,7 posto i 56 mjesta.

"Primili smo tisuće poziva iz regionalnih ureda u kojima su nam govorili o masovnim prekršajima i prevari", kazao je Ivan Melnik iz Komunističke stranke te dodao kako se tijekom dana činilo kao da dobivaju izvještaje iz "ratne zone".

Moskovska policija je izvijestila da je uhitila više od 100 ljudi tijekom oporbenih prosvjeda koji su se jučer održavali u centru Moskve.

Pročitajte više