Meloni: Putinov prijedlog o miru je propaganda

Foto: EPA

Predsjednica talijanske vlade Giorgia Meloni je odbacila prijedloge ruskog predsjednika Vladimira Putina o mirovnim pregovorima s Ukrajinom, nazvavši ih propagandom. 

"Ne čini mi se osobito učinkovitim u sklopu prijedloga o pregovorima poručiti Ukrajini da se mora povući iz Ukrajine", ironizirala je Meloni na završetku konferencije za novinare održane nakon summita zemalja članica G7 koji se održao u Italiji. 

"Čini se više kao propagandna inicijativa", dodala je.

Ranije je njemački kancelar Olaf Scholz ocijenio da zahtjevi koje je iznio ruski predsjednik izgledaju poput "diktiranja" mira.

Putin objavio uvjete

Putin je u petak de facto kao uvjet za razgovore postavio predaju Ukrajine.

Zatražio je da Kijev odustane od svojih ambicija o pridruženju NATO-u i da povuče svoje snage iz regija Donjeck, Luhansk, Herson i Zaporižja, na koje Rusija polaže pravo.

Ovakva su stajališta uslijedila nakon što je u subotu u Švicarskoj započeo prvi summit o miru u Ukrajini, ali bez sudjelovanja Rusije.

I Kijev je ovaj tjedan iznio mogućnost održavanja drugog summita uz sudjelovanje ruskog izaslanstva koje bi dobilo "zajednički plan" od svih sudionika, rekao je šef Zelenskijevog kabineta Andrija Jermak.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.