Putinovi propagandisti poslali jeziva upozorenja udovici Navalnog

Screenshot: X/Rusija 1

Ime Alekseja Navalnog bilo je tabu tema u ruskim državnim medijima godinama prije nego što je umro. Više nije.

Slijedeći primjer ruskog predsjednika Vladimira Putina, TV voditelji režimskih televizija oporbenog su vođu nazivali "onim čovjekom", "onim građaninom" ili "berlinskim pacijentom", što je podrugljiva referenca na razdoblja Navalnijevog oporavka u Njemačkog nakon što su ga agenti FSB-a otrovali nervnim agensom novičokom.

>> Ona je novi Putinov neprijatelj broj 1. Nije u dometu Kremlja

Nakon što je Navalni umro u zatvoru sjeverno od Arktičkog kruga, u koji je nedavno prebačen, istaknuti propagandisti počeli su s lakoćom izgovarati njegovo ime. Nakon što je njegova udovica Julija Navalna prije nekoliko dana u videoporuci rekla da će "nastaviti djelo" svog pokojnog supruga, došla je na metu Putinovih propagandista.

Za smrt Navalnog optužuju Zapad 

Način na koji propagandisti govore o udovici ruskog oporbenog vođe ostavlja dojam da je Kremlj bijesan jer se Julija Navalna usudila najaviti da će stati na mjesto svog supruga i povesti pokret otpora Putinu.

Tako je Vladimir Solovjov, jedan od najpoznatijih ruskih režimskih propagandista, napao Navalna u jednom od svojih mahnitih monologa. Tvrdeći da je Navalnijeva smrt povezana sa zapadnim sigurnosnim službama i njegovim odvjetnicima, rekao je: "Sve je jasno u vezi smrti ovog berlinskog pacijenta na dan otvaranja Minhenske konferencije, dva dana nakon što su ga njegovi odvjetnici posjetili u kaznenoj koloniji."

Solovjov se zapitao treba li Navalnom uopće omogućiti mjesto za ukop, neutemeljeno ga optužujući da je "terorist". Spomenuo je oporbenog vođu Borisa Nemcova, kojeg su državni agenti 2015. godine hladnokrvno ubili samo nekoliko metara od Kremlja upozoravajući one koji mu žele odati počast: "Vi ste neprijatelji moje zemlje!"

Monolog Putinovog propagandista postao još mahnitiji kad se vratio na temu Navalne.

"I ona će otići u zatvor"

Voditelj državne televizije, kojeg je Kremlj svojevremeno odlikovao, upozorio je da će Navalnijeva udovica trpjeti isti ekstremni progon kao i njezin pokojni suprug. "Ista sudbina čeka Navalnu! Ako dođe u Rusiju, otići će u zatvor", uzviknuo je Solovjov pa nastavio prebacivati odgovornost za smrt Navalnog na Zapad.

"Zapad je jedini koji profitira od njegove smrti! Ovdje nikome nije bio zanimljiv, nepoželjan i zaboravljen - totalno nestao. Morali su oživiti interes, prodrmati stvari i poremetiti fantastičan učinak intervjua čelnika naše zemlje s Tuckerom Carlsonom. Bilo je otvaranje Minhenske konferencije, tamo je bila njegova žena... A evo i poklona za njih!" ustvrdio je Solovjov, koji prigodno nije argumentirao kako bi to Zapad ubio zatvorenika u zabačenom ruskom zatvoru. 

"Već je rekla dovoljno da završi u zatvoru"

Solovjov je podsjetio na rusku tradiciju da se ne govori ružno o mrtvima, ali je zatim odmah oklevetao Navalnog nazvavši ga "nacistom" i tvorcem "totalitarnog kulta" koji šalje donacije ukrajinskim oružanim snagama.

Tvrdio je da će sljedbenici Navalnog njegovu udovicu "poslati natrag u Rusiju kako bi mogla biti zatvorena". "Već je rekla i učinila dovoljno da završi u zatvoru", dodao je.

"Kao što vlastito iskustvo Navalnog pokazuje, nikakav pritisak ne bi ništa promijenio", nastavio je. Kao i obično, i drugi propagandisti pridružili su se napadima na Navalnog, što i nije iznenađujuće s obzirom na to da čelnici TV mreže redovito održavaju sastanke s najvišim dužnosnicima Kremlja, koji odlučuju kako napasti trenutno najvažnije antikremaljske mete.

"Prije bi umro da je bio u Berlinu"

Voditelj Roman Golovanov započeo je svoju prekjučerašnju emisiju izjavom: "Želio bih reći nekoliko riječi o Navalnom. Bio je pod stalnim nadzorom britanskih i američkih obavještajnih službi. Usprkos svemu što se dogodilo, siguran sam da je za Navalnog zatvor bio najsigurnije mjesto. Za njega nije bilo sigurnijeg mjesta! Da je bio negdje u Berlinu ili da je slobodno lutao negdje po Rusiji, sve bi se ovo dogodilo puno brže i puno prije."

Golovanov je odmah potom proturječio sam sebi špekulirajući da je Navalni najvjerojatnije umro prirodnom smrću. "Nema potrebe razgovarati s bilo kim tko kaže da je Kremlj izdao nalog da se ubije Navalnog. Jasno je kome je sve ovo koristilo. Prije svega Britancima!" rekao je.

Radi se o već uobičajenoj opsesiji Kremlja, koji za većinu sumnjivih smrti koje idu u prilog Vladimiru Putinu nastoji okriviti Britance.

Šefica RT-a: Julija Navalna nikad nije voljela svog muža

"Činjenica da se Julija Navalna odmah oglasila, u roku od nekoliko sekundi, pojavila se na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji i počela govoriti s prekrasnom manikurom", nastavio je Putinov propagandist.

Čelnica Russia Todaya Margarita Simonjan napravila je isto - lažno je optužila Navalnu da se smiješi i uživa u svjetlima reflektora, neutemeljeno tvrdeći da nikad nije istinski voljela svog muža.

U istom dahu Simonyan je nahvalila Putina koji "radi naporno kao rob na galiji" i pozvala sve da mu zahvale, taman uoči "predsjedničkih izbora" sljedećeg mjeseca, na kojima nema nijednog pravog protukandidata.

Pročitajte više