Putinovu nuklearnu prijetnju treba shvatiti ozbiljno, tvrdi stručnjak za Rusiju

Foto: EPA

ROBERT SEELY, britanski parlamentarni zastupnik i stručnjak za rusku vojsku, tvrdi da bi Zapad trebao pretpostaviti da je prijetnja ruskog predsjednika Vladimira Putina nuklearnim oružjem stvarna. BBC podsjeća da su britanski ministri i dužnosnici ranije odbacili Putinovu prijetnju kao blef.

"U nekom trenutku, u slučaju da se ruske snage suoče s kolapsom na jugoistoku Ukrajine u narednih šest do devet mjeseci, Putin će ili iskoristiti ili će doći vrlo blizu korištenju taktičkog nuklearnog oružja", rekao je Seely za BBC.

Seely, koji je doktorirao na temi ruskog ratovanja, kaže da se Putin ponaša kao čelnik koji se suočava s porazom na bojišnici u konvencionalnom ratovanju.

 

"Mobilizacija ruskih rezervista, prijetnja nuklearnim oružjem, aneksija teritorija - sve su to odluke čiji je cilj spriječiti kolaps ratnih napora", tvrdi Seely, koji vjeruje da Putin trenutno želi uplašiti Zapad dovoljno da prestane opskrbljivati Ukrajinu oružjem koje joj treba za obranu od ruske invazije.

"Ako Putin uspije slomiti tu vezu Kijeva i Zapada, i dalje može pobijediti. Zato i prijeti nuklearnim oružjem", smatra britanski stručnjak.

Pročitajte više