RAZVOJ DOGAĐAJA PRATITE NA INDEXU

Putnici prije nesreće u Nišu vikali vozaču: "Ide vlak, ide vlak, udarit će nas!"

Screenshot YouTube/RTS

JUTROS je u Srbiji kod Niša došlo do strašne željezničke nesreće. Vlak je udario autobus koji je prelazio preko pruge, a bus se od siline udarca prepolovio. Polovica busa ostala je s jedne, a polovica s druge strane pruge. 

Na licu mjesta poginule su tri osobe, dvije osobe su preminule u operacijskim salama, a još najmanje desetero ljudi je u teškom stanju i liječnici se bore za njihov život.

"Ide vlak! Ide vlak!"

Reporteri Blica rekonstruirali su povike putnika autobusa pomoću razgovora s nekoliko povrijeđenih i članovima rodbine nastradalih.

"Ide vlak! Ide vlak! Udarit će nas! Prebaci u prvu brzinu!" dovikivali su putnici vozaču nekoliko sekundi prije udarca.

(Video:Blic.rs)

Upozorenja vozaču

Prema jednom od svjedočenja, vozač autobusa je uz laganu uzbrdicu navodno krenuo iz treće brzine, zbog čega je autobus nije kretao. Putnici su mu dovikivali da prebaci u prvu kako bi se "izvukao" preko pruge.

Prema drugim svjedočenjima, putnici su nekoliko sekundi prije kobnog udara primijetili da vlak tutnji prema njima i povicima ga upozoravali da će ih udariti vlak.

Telegraf je objavio identitete poginulih. Radi se od 75-godišnjem Bogomiru Laziću, 48-godišnjoj Danijeli Stanković, 42-godišnjoj Nataši Janković te dječaku i djevojčici u dobi od 15 godina.

Reporteri Telegrafa razgovarali su s direktorom Hitne službe u Nišu Miodragom Lazićem, koji im je rekao da su u 15 minuta primili 30 pacijenata.

"10 do 12 njih je životno ugroženo. Imamo desetero djece s višestrukim ozljedama, to su teške ozljede i oni su na intenzivnoj njezi. Imali smo izvanrednu situaciju, u roku od deset minuta petero pacijenata je ušlo u operacijsku salu. Operacije su u tijeku, a njihov rezultat je neizvjestan", dodao je.

Policija sumnja da je krivac vozač autobusa

Niš ekspres se oglasio nakon nesreće. Zamjenik direktora Novica Tasić na održanoj konferenciji Niš ekspresa kazao je da ne želi spekulirati o uzrocima jutrošnje nesreće i da ne može govoriti o odgovornosti vozača, ali je naglasio da je ispunjavao sve zakonske uvjete.

"Mi smo više puta upozoravali nadležne, ne samo što se tiče ovog već i ostalih sličnih pružnih prijelaza, jer vozimo po cijeloj Srbiji, da moraju biti adekvatno opremljeni svjetlosnom i zvučnom signalizacijom, kao i branicima, što je i zakonska obaveza", izjavio je Tasić.

Oglasila se i policija.

"U ovom trenutku imam informacije da je do prometne nesreće došlo uslijed propusta vozača autobusa. Istraga će utvrditi je li to tako. Ispitat će se je li vozač ispunjavao psihofizičke uvjete za upravljanje vozilom, a provjerit ćemo i sve druge okolnosti koje su vezane za uvjete puta", rekao je direktor policije Vladimir Rebić.

Pročitajte više