"Balkan Express" otkriva likvidatore: Srbin i Crnogorac pomagali petorici atentatora

U AKCIJI Balkan Expres, kako je policija nazvala operativnu akciju koja se provodi nakon ubojstva Ive Pukanića i Nike Franjića, kaznena prijava za teško ubojstvo podignuta je protiv pet osoba, izvijestio je Krunoslav Borovec na press konferenciji. O tih pet osoba tri su hrvatska državljana, jedan je državljanin Republike Srbije, a jedan ima dvojno državljanstvo, Republike Hrvatske i BiH.

Načelnik Ureda ravnatelja policije Krunoslav Borovec, na večerašnjoj izvanrednoj press konferenciji je rekao da je policija zbog sumnje na sudjelovanje u ubojstvima Ive Pukanića i Nike Franjića, podnijela kaznene prijave protiv pet osoba. Pored Borovca na pressici su govorili Boris Spudić, načelnik Uprave kriminalističke policije i Slobodan Šašić, zamjenik ravnatelja Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK).

Prve tri osobe (Luka i Robert Matanić i Amir Mafalani op.a.) su u vrijeme održavanja press konferencije prepraćene u istražni centar Županijskog suda u Zagrebu. Preostale dvije osobe se nalaze u bijegu. Jutarnji list neslužbeno doznaje da je riječ o 27-godišnjem Borisu Guduriću i 42-godišnjem Željku Milovanoviću. Navodno je Milovanović postavio eksploziv pored Pukanićeva Lexusa, javlja HRT.

Izvještavajući o podnošenju kaznenih prijava protiv osumnjičenih ubojica, beogradski Blic piše da je "bombu postavio čovjek iz Srbije", pri čemu je Gudurić taj koji ima srpsko državljanstvo, a ne Milovanović koji, prema pisanju Blica, ima državljanstvo BiH i Hrvatske.

Elvis Hadžić nema veze s ubojstvima

Borovec je također rekao da policija medijima zasad ne može potvrditi identitet osoba protiv kojih su podnesene kaznene prijave ali je potvrdio da je kriminalistička obrada nad Elvisom Hadžićem u Velikoj Kladuši provedena u sklopu akcije Balkana Ekspres. Istakao je da se Hodžića zasad ne dovodi u direktnu vezu s ubojstvima Pukanića i Franjića.

Za sudjelovanje u ubojstvima se sumnjiči još nekoliko nepoznatih osoba čiji će se identiteti utvrditi u nastavku kriminalističke obrade. Protiv njih su također podnesene kaznene prijave zbog pomaganja u izvršenju prošlotjednih ubojstava u Vlaškoj ulici.

Borovec je rekao da je kriminalistička obrada protiv osoba umiješanih u ubojstvo Ive Pukanića i Nike Franjića zbog svog velikog opsega poprimila karakter operativne akcije koju je policija nazvala "Operativna akcija Balkan Expres".

Također je rečeno kako zasad ne postoji osoba koja bi imala status "krunskog svjedoka" ili "ugroženog svjedoka" u nastavku postupka.

Atentatori nadzirali Pukanićev stan u Ilici

Kriminalističkom obradom je utvrđeno da su osumnjičenici duže vrijeme pripremali ubojstvo Ive Pukanića. Nabavili su ukradeni osobni automobil, tajno su osmatrali Pukanićev stan na adresi Ilica 107 i poslovni prostor NCL Media grupe u Palmotićevoj ulici 3, rekao je Borovec. Pored toga su unajmili stan iz kojeg su nadzirali mjesto izvršenja ubojstva.

Također su nabavili eksplozivnu napravu kojom su Pukanić i Franjić ubijeni te su nabavili skuter pomoću kojeg su bombu dostavili u neposrednu blizinu Pukanićevog automobila Lexus.

"Na dan ubojstva u 12.40 sati, jedan od počinitelja dovezao je skuter s eksplozivnom napravom u dvorište Nacionala u Zagrebu u Palmotićevoj ulici broj 3, skuter ostavio pored automobila u vlasništvu NCL Media grupe kojeg je koristio Ivo Pukanić, a nakon toga se udaljio s mjesta događaja. Nakon ostavljanja eksplozivne naprave počinitelji su nastavili osmatranje objekta i osobnog automobila Ive Pukanića, da bi u trenutku izlaska iz zgrade Nacionala i dolaska Ive Pukanića i Nike Franjića do automobila, u 18.27 sati aktivirali eksplozivnu napravu. Uslijed eksplozije smrtno su stradali Ivo Pukanić i Niko Franjić, dvije osobe zadobile su tjelesne ozljede te je oštećeno više vozila i stambenih zgrada", rekao je Borovec.

Stan Ive Pukanića iz ukradenog je automobila nadzirala osoba iz Srbije, koja je bila član određenih vojnih skupina i s određenim vojnim sposobnostima.

Neki članovi "zločinačke organizacije" još su u bijegu

Odmah nakon ubojstava policija je počela s izvidima i istražnim radnjama te je počela intenzivna suradnja s policijama Bosne i Hercegovine i Srbije.

"Tijekom srijede i četvrtka 29. i 30. listopada, na području Vukovarsko-srijemske županije i grada Zagreba, uhićeno je 11 osoba u dobi od 24 do 38 godina nad kojima je provedena kriminalistička obrada. Tijekom te obrade na širem području grada Zagreba ali i Ličko-senjske i Sisačko-moslavačke županije, provedeno je 17 pretraga stanova, kuća i vikend kuća te osobnih automobila. U pretragama je pronađeno i oduzeto više komada raznovrsnog vatrenog oružja te više mobilnih telefona i SIM kartica. U vezi s time napominjemo da se kriminalistička obrada i dalje intenzivno nastavlja i to ne samo u vezi ubojstva Ive Pukanića i Nike Franjića, već i u vezi s drugim kaznenim djelima. Za članovima zločinačke organizacije koji su u bijegu raspisane su tjeralice, a u tijeku su intenzivne mjere traganja na području Hrvatske ali i na području nama susjednih država.

Kriminalističkom obradom također je utvrđeno postojanje osnovane sumnje da su 54-godišnji državljanin Crne Gore i 25-godišnji državljanin Srbije pomagali počiniteljima ubojstava. Navodno je riječ o Svetozaru Đuroviću (Crna Gora) i Milenku Kuzmanoviću (Srbija). Sumnjiči ih se da su stupili u kontakt s ubojicama Pukanića i Franjića, za koje su dobro znali da su počinitelji zločina, pripremali su njihov bijeg i pružali im financijsku pomoć za podmirenje troškova planiranog bijega. S ubojicama su se susreli 29. listopada oko 17 sati kraj jedne benzinske postaje nedaleko hrvatsko-srpske granice, rekao je Borovec i dodao da su pomagači pri tom uhićeni. Obojica su također danas izvedeni pred istražnog suca na zagrebačkom Županijskom sudu.

U Ravnateljstvu napominju da je istražnim radnjama u akciji Balkan Ekspres utvrđeno postojanje veze s nekim drugim kaznenim djelima počinjenim u Hrvatskoj, a policija je zasad uspjela utvrditi da su pripreme za ubojstvo Pukanića trajale oko mjesec dana. Pri tom je istaknuto da kriminalistička obrada nije završena i da će nastavak istrage pokazati je li Pukanićevo ubojstvo povezano s pokušajem njegovog ubojstva iz travnja ove godine kao i s drugim teškim kaznenim djelima počinjenim u Zagrebu i Hrvatskoj.

Policija i USKOK obećavaju da će nastaviti tragati za naručiteljem ubojstva Ive Pukanića.

Nagrade zaslužnim policajcima

Borovec je rekao da je ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko danas odlučio da će nagraditi policajce koji su sudjelovali u otkrivanju i uhićenju osumnjičenih ubojica i njihovih pomagača. Također je rekao da je policija intenzivno sudjelovala i zajednički radila sa Sigurnosno obavještajnom agencijom (SOA) te USKOK-om. Zahvalio je građanima Hrvatske na brojnim korisnim informacijama koje su pružili istražiteljima kao i na podršci koju su iskazali policiji tijekom proteklih nekoliko dana.

Novinarima je prikazan oružani arsenal zaplijenjen tijekom spomenutih pretraga stanova, kuća i vikendica, a u kojem je između ostalog bilo nekoliko automatskih pušaka, jedna malokalibarska strojnica i jedna puška "sačmarica" kakvom se koriste pojedine postrojbe specijalne policije. Pronađeno je i više stotina komada metaka, ručna bomba i jedna nagazna mina. Oružje je zaplijenjeno na području Siska.

Načelnik Šašić je rekao da će USKOK odmah po završetku istražnog saslušanja još večeras podnijeti istražni zahtjev protiv svih osumnjičenih osoba te će podnijeti prijedlog za određivanjem pritvora.

Policija u Petrinjskoj ulici pretražila stan jednog od osumnjičenih za atentat na Pukanića

Nešto više od desetak policajaca je tijekom poslijepdoneva viđeno kako ulazi u Petrinjsku ulicu na kućnom broju 4 u Zagrebu, nedaleko PU zagrebačke. Saznajemo da policajci vrše pretragu stana na trećem katu koji je u vlasništvu stranog državljanina. Pretpostavlja se da se radi o pretrazi stana jednog od sedmorice osumnjičenih za atentat na Ivu Pukanića i Niku Franjića, koji bi danas trebali biti privedeni na Županijski sud. Ova pretraga stana nije prošla nezapaženo jer su deseci novinara čekali privođenje osumnjičenih za atentat.

D.M./Ig.M.
Foto: Pixsell, Index, Interpol

Pročitajte više