"Gojanović je sam htio svjedočiti u Haagu i znao je da će to biti javno"

VLADIMIR GOJANOVIĆ iz Šibenika je prvi svjedok Hrvat u Haagu u procesu protiv generala Ante Gotovine, Ivana Čermaka i Mladena Markača te je izazvao pravu konsternaciju u Hrvatskoj, među običnim pukom, ali i u pravnim krugovima, a ponajviše svjedočenjem u kojemu nije znao reći ništa konkretno. 

Gojanović je bivši pripadnik 4. splitske gardijske brigade i 113. šibenske brigade, ali nitko od zapovjednika tih dviju brigada i vojnika se ne sjeća da je on bio u operaciji Oluja, naprotiv, sigurni su da nije. Joško Babačić, predsjednik šibenske Hvidre, za Index je rekao kako je siguran da Gojanović nikada uopće nije bio na ratnom terenu.

"On je od 1993. bio ročnik 4. gardijske brigade i nikad nije bio na terenu. Njega i osobno poznam te sam siguran da nije bio u Oluji. Pričao sam sa dvadestak zapovjednika i nitko ga se ne sjeća. On je visok i krupan, kao bilder, i ne možeš ga ne zamijetiti", kaže Babačić.

"Što čovjeka može natjerati da se ovako sramoti pred svijetom?"

Babačić kaže da je među njegovim suborcima prvo zavladao šok kada su ga vidjeli na televiziji, zatim preneraženost, da bi na kraju sve završilo zafrkancijom kada su čuli njegovo svjedočenje. Svi se sada pitaju kako je on mogao postati svjedok, kad je očito da ništa ne zna.

"Meni sada samo ne idu u glavu njegovi motivi. Što čovjeka može natjerati da se tako sramoti na televiziji, ne samo pred Šibenikom, lako za to, nego pred cijelim svijetom. Ne znam koji motiv mora biti da čovjek ide raditi budalu od sebe. Kad sam ga vidio na televiziji, baš sam se iznenadio što on tamo radi, a sad me samo zanima taj njegov motiv da se sramoti", rekao nam je Babačić.

Nije znao niti jedan konkretan podatak

Sada, nakon dva dana njegovog svjedočenja, u pravnim krugovima svi su začuđeni što si je Haško tužiteljstvo dopustilo ovakvu sramotu sa svjedokom koji u biti ništa ne zna. Osim imena zapovjednika 113. brigade Damira Kotlara, Gojanović nije znao reći tko je zapovijedao njegovom satnijom i vodom, a pri kraju svjedočenja nije više bio siguran ni je li bio pripadnik 2. bojne, kako stoji u njegovoj izjavi, ili 3. bojne, koja je zapravo djelovala po pravcu koji je opisao.

Gojanović nije mogao reći tko je ubio pripadnika vojske pobunjenih Srba, tko su vojnici koji su skoro zapalili živu staricu niti tko su "zapovjednici koji se nisu ni uznemirili" zbog najave svojih vojnika da idu silovati.

Odvjetnik Ante Gotovine, Luka Mišetić, je tijekom protuispitivanja ustvrdio da je zapovjednik Kotlar 21. kolovoza 1995. sastavio popis 2337 vojnika 113. brigade koji su sudjelovali u Oluji, a na kojemu nema njegova imena, na što je Gojanović odgovorio da "nije moja greška ako me nema u evidenciji".

Čedo Prodanović, bivši odvjetnik Ivana Čermaka, za Index je rekao kako je ovo uistinu bila čudna situacija te ne vjeruje da bi Tužiteljstvo Gojanovića zvalo da je on njima prije postupka pričao ovakve stvari.

"Da su znali da će njegovo svjedočenje biti ovakvo, sigurno ga ne bi zvali. Očito je on njima u njihovim prijašnjim razgovorima rekao nešto drugo, jer sigurno ne bi dovodili ovakvog svjedoka", kaže Prodanović.

"Gojanović nije morao svjedočiti i znao je da će svjedočenje biti javno"

Gojanovićeva supruga Sanja sad po novinama priča kako on nije imao izbora, jer bi u suprotnom morao platiti kaznu od 5000 eura koju si oni ne mogu priuštiti te da je mislio kako njegovo svjedočenje neće biti javno. Goran Mikuličić, odvjetnik generala Mladena Markača, nam je rekao kako to apsolutno nije istina.

"Ne, on nije morao svjedočiti. Svjedočiti moraju samo oni za koje Haški sud izda subpoenu i naloži im da se moraju pojaviti u Haagu, a to nije bio slučaj u Gojanovićevom slučaju. To isto znači da nije bio suočen s nikakvom kaznom od 5000 eura. On se čak sam javio Tužiteljstvu te je tvrdio da ima sedam kilograma težak materijal. Njegovo dosadašnje svjedočenje ostavlja izrazitu sumnju u sve što je rekao, jer nije mogao dati nikakve konkretne podatke", rekao nam je Mikuličić.

Mikuličić demantira i tvrdnje da je Gojanović mislio kako će njegovo svjedočenje biti tajno, jer pouzdano zna da svjedok uopće nije tražio zaštitu identiteta.

"Teško je reći koliko nas još čeka ovakvih svjedoka. U popisu svjedoka koji smo dobili za ovaj mjesec i dio onog idućeg nema ovakvih slučajeva, ali znamo da je Tužiteljstvo prije suđenja razgovaralo s velikim brojem ljudi iz Hrvatske, pa možemo očekivati ovakve svjedoke", rekao je Mikuličić.

D.M.
Foto: wikimedia.org/AFP/H.P.

Pročitajte više