Račan: Mesić vjerojatni kandidat SDP-a za predsjednika države

PREDSJEDNIK SDP-a Ivica Račan danas je izjavio da će kandidat kojega će ta stranka podržati za predsjednika države biti politička alternativa HDZ-u, a to će vjerojatno biti aktualni predsjednik Stjepan Mesić kojega bi Glavni odbor stranke trebao potvrditi na jesenskoj sjednici.

"Vjerujem da će to biti gospodin Mesić ako nastavi s politikom s kojom smo se slagali", rekao je Račan na konferenciji za novinare nakon sastanka s čelnicima županijskih i gradskih organizacija SDP-a oko priprema za lokalne izbore, te prije sjednice Glavnog odbora stranke koji će danas usvojiti strategiju SDP-a za predstojeće lokalne izbore.

Upitan postoji li mogućnost predizbornog koaliranja s HSP-om, Račan je odgovorio da SDP-ovci s tom strankom nisu razgovarali, da je suradnja hipotetski moguća, ali da je suzdržan oko toga koliko je i praktično realna.

"Imamo dojam da je HSP skloniji suradnji s HDZ-om", ocijenio je Račan. Istaknuo je kako ne postoji mogućnost da SDP podrži Slavena Leticu, vjerojatnog HSP-ovog kandidata za predsjednika, jer, tvrdi, Letica priželjkuje i računa na potporu HDZ-a.

Na novinarsko pitanje misli li da će lokalni izbori biti prijevremeni te kako komentira kuloarska nagađanja da bi mogli biti održani istodobno s predsjedničkima u prosincu, Račan je odgovorio da SDP, upravo zbog te neizvjesnosti kada će biti izbori, aktivno kreće s pripremama.

"Ne želimo biti iznenađeni i ne želimo gubiti vrijeme. Svjesni smo da u politici postoji politička strategija i da stranka na vlasti može taktizirati, a SDP je preodgovorna stranka da bi si dozvolila iznenađenje", kazao je.

S tim u vezi SDP-ovci krajem kolovoza kreću u obilazak gradskim i županijskih stranačkih organizacija, koje bi, doznaje se u SDP-u, do sredine listopada trebale odrediti svoje čelne ljude, koje bi, u slučaju da se HDZ odluči na model neposrednog biranja načelnika, gradonačelnika i župana, istaknuli kao kandidate.

U istom roku Klub zastupnika SDP-a trebao bi izraditi 35 zakonskih prijedloga koji se tiču lokalne uprave i samouprave.

Račan je naglasio kako SDP ne krije ambicije da na lokalnim izborima, zajedno sa strankama s kojima postigne koalicijski dogovor, "pobijedi gdje je to moguće", a potom na parlamentarnim izborima osvoji vlast.

Predsjednik Glavnog odbora Tonino Picula rekao je kako je cilj tog stranačkog tijela pokrenuti dijalog u stranci i pripremiti ju za lokalne izbore, što će, kaže, biti dobra pretpostavka i za dijalog s koalicijskim partnerima.

"Osnovni je cilj da uspjeh koalicije i SDP-a bude maksimalan", dodao je.

Pročitajte više