Račan o imenovanju Pleštine za veleposlanicu, susretu s Mesićem, Gotovini...

PREMIJER Ivica Račan izjavio je danas da ne vidi elementa nepotizma u imenovanju njegove supruge za veleposlanicu i rekao da njezin dosadašnji humanitarni rad ocjenjuje pozitivno.

Odgovarajući na pitanja novinara uoči večerašnje sjednice Predsjedništva SDP-a, Račan je istaknuo da u kritikama koje su uslijedile nakon imenovanja njegove supruge vidi jedino da je započela izborna kampanja, "ali da ne vidi zbog čega bi se pravdao".

"Ponosan sam na humanitarno djelovanje Dijane Pleštine, ona je takva bila i prije nego je postala moja supruga", rekao je Račan.

Dodao je da Hrvatskoj mogu samo pomoći kontakti koja njegova supruga ima s inozemstvom.

Račan je naglasio da je njegova supruga dobila mjesto veleposlanice unutar MVP-a, ali da nije akreditirana za veleposlanika u drugoj zemlji, što je, rekao je, bitna razlika.

"Ona ni do sada za svoj humanitarni rad nije uzimala plaću, a neće ni ubuduće", kazao je.

"Možda neki misle da Hrvatska ne bi trebala preuzeti predsjedanje u Odboru za skrb nad žrtvama protupješačkih mina u sklopu Otavske konvencije", rekao je Račan.

Vlada je danas pojasnila da je običaj da zemlja predsjedatelj na to mjesto imenuje veleposlanika.

Račan je izjavio i da je na današnjem zatvorenom sastanku s predsjednikom Republike Stjepanom Mesićem razgovarao o slučaju generala Ante Gotovine, ali nije želio govoriti o detaljima tog razgovora.

Na upit da komentira izjavu glavnog tajnika LS-a Karla Gorinšeka na današnjoj konferenciji za novinare da "on osobno vjeruje da Vlada ili netko iz Vlade zna gdje je Gotovina", Račan je odgovorio da on i članovi Vlade ne znaju gdje je Gotovina, jer bi u suprotnom bio uhićen.

Račan je poručio generalu Gorinšeku da je "ako zna gdje je Gotovina o tome već trebao obavijestiti medije i nadležne institucije, te da očekuje da to i učini".

Dodao je da to očekuje i od onih u inozemstvu koji po tom pitanju bezrazložno optužuju Hrvatsku.

Mediji su nedavno prenijeli izjave glavne haaške tužiteljice Carle del Ponte da njezin Ured kao i hrvatska Vlada znaju gdje je Gotovina.

Račan je opovrgnuo medijske tvrdnje da Vlada ne podržava namjeru ministra branitelja Ivice Pančića da se objavi popis stanova i kredita dodijeljenih braniteljima i obitelji poginulih branitelja.

"To je laž, osobno zagovaram da se s time iziđe u javnost, kao i s drugim popisima pojedinaca koji su ostvarili materijalna prava na račun poreznih obveznika," rekao je, dodajući da očekuje ili novi zakon ili izmjene postojećeg Zakona o zaštiti osobnih podataka, kako bi se izbjegle tužbe na račun poreznih obveznika.

Na pitanje o današnjem sastanku sa slovenskim veleposlanikom Peterom Bekešom, Račan je rekao da izražava nadu da će se odnosi među susjednim zemljama vratiti u normalu.

Pročitajte više