Račan odbio slati hrvatske vojnike u Irak

 

Prema informacijama do kojih je došao Jutarnji list, SAD je od Hrvatske zatražio i aktivno sudjelovanje hrvatskih vojnika u mogućem ratu u Iraku.

Picula: Zagreb će poduprijeti akciju u Iraku uz mandat Vijeća sigurnosti

Hrvatska će poduprijeti rat u Iraku samo ako Sjedinjene Države i njezini saveznici za to dobiju potporu u Vijeću sigurnosti, objavila je Hrvatska televizija prenoseći izjavu ministra vanjskih poslova Tonina Picula američkom veleposlaniku u Zagrebu Lawrencu Rossinu.

U središnjem dnevnku HTV-a pojašnjeno je da je ministar Picula u petak ujutro objasnio američkom veleposlaniku stajališta Hrvatske dogovorena na sastanku državnog vrha u četvrtak.

HTV je prenio da je administracija američkog predsjednika Georgea W. Busha uputila prije dva dana dopis hrvatskoj vladi kojim je zatražila objašnjenje trenutačnog hrvatskog stajališta.

U priopćenju hrvatske vlada objavljenom u petak navečer stoji da su konzultacije oko Iraka u tijeku te da vlada u javnost ne može iznositi pojedinosti, slijedom dogovora s partnerom. U tekstu se podsjeća da vlada ne odstupa od poznatih stajališta prema iračkoj krizi i da se zauzima za potpunu provedbu stavova VS o Iraku.

Pročitajte više