Račan: SDP ne traži prijevremene izbore, ali je na njih spreman

SDP NE traži prijevremene izbore, ali će biti spreman ako se HDZ na njih odluči, izjavio je danas predsjednik SDP-a Ivica Račan.

"Ne želimo biti iznenađeni, spremni smo za prijevremene izbore jer nećemo biti zavarani", rekao je Račan na konferenciji za novinare, istaknuvši da je Glavni odbor stranke, iako nije poznato hoće li HDZ raspisati prijevremene državne izbore, o toj mogućnosti sinoć raspravljao.

"HDZ je u izbornoj kampanji i njegova je stvar i legitimno pravo da raspiše izbore kada to želi. Ne znamo i ne možemo znati hoće li biti prijevremenih izbora, ali smo za njih spremni", dodao je.

Za razliku od HDZ-a, tvrdi Račan, SDP nije u kampanji, ali budu li raspisani izbori znat će predstaviti program kojim će "zaustaviti pokretanje Hrvatske unazad", a taj će se izborni program, kaže, u velikoj mjeri temeljiti na političkim razlikama između HDZ-a i SDP-a oko ključnih nacionalnih pitanja.

Čelnik SDP-a ističe da, paralelno s političkim aktivnostima, SDP intenzivno radi na otklanjanju slabosti u stranačkim organizacijama, o čemu svjedoči i sinoćnja odluka Glavnog odbora o raspuštanju ogranka u Šibensko-kninskoj županiji.

Tvrdi da su rad te organizacije obilježili sukobi i slabosti, da je ogranak kompromitirao ne samo sebe, već i SDP u cjelini.

Račan je naglasio da je vrh stranke aktualni mandat odlučio posvetiti jačanju i reformiranju SDP-a, ispravljanju uočenih slabosti, a kako bi otvorio prostor mlađem članstvu, "koje se može nositi s problemima danas, a ne jučer".

Najavio je da će za dva tjedna biti gotove sve konvencije u stranačkim ograncima, da će vrh SDP-a možda reagirati u još jednom ili dva ogranka, čijim radom nije zadovoljan, te da će potom rezimirati je li učinjeno sve na jačanju stranke.

Upitan o kojim se slučajevima radi, Račan je odgovorio da je jedan od njih sinjski ogranak gdje će se ponoviti izborni dio konvencije i pokušati izabrati novo vodstvo "koje neće cijepati županiju".

Na novinarsko pitanje kako komentira činjenicu da je za predsjednika šibenskog ogranka ponovno kandidiran Ivan Ninić, odgovorio je da je svaka kandidatura legitimna, da je SDP velika stranka u kojoj postoje ljudi s različitim mišljenjima, poput Ninića.

"Problem Ninića nije u tome što izvoljeva biti kritičan prema stranci i što želi njezino radikalno skretanje u lijevo, nego njegova odgovornost za slabosti i sukobe u organizaciji koji kompromitiraju i nju i SDP u cjelini", kazao je Račan.

Predsjednik Glavnog odbora Tonino Picula dodao je da odluka o raspuštanju šibenskog ogranka nema za cilj obračun s pojedincima, te napomenuo da Ninić, budući da je izabran na Izbornoj konvenciji SDP-a, ostaje članom Glavnog odbora.

Pročitajte više