Račan: Za Hrvatsku je od izuzetne važnosti sređivanje zemljišnih knjiga i katastra

ZA HRVATSKU je od izuzetne važnosti sređivanje zemljišnih knjiga i katastra jer je to i izravna potpora razvoju gospodarstva, rekao je premijer Ivica Račan otvarajući danas Radionicu na kojoj je predstavljen i ujedno se počeo provoditi Projekt sređivanja zemljišnih knjiga i katastra.

Vrijednost projekta je 37,7 milijuna eura, a hrvatska Vlada ne bi ga mogla ostvariti bez zajma Svjetske banke (26 milijuna eura) i donacije EU kroz program CARDS (5 milijuna eura), rekao je premijer. Ostatak novca osiguran je u državnom proračunu.

Na otvaranju radionice bili su i direktor Ureda Svjetske banke u Hrvatskoj Andrew Vorkink, veleposlanik EU u Hrvatskoj Jacques Wunenburger, ministri pravosuđa i zaštite okoliša Ingrid Antičević Marinović i Božo Kovačević.

Provedbom Projekta u Hrvatskoj će se u idućih pet godina iz sadašnjeg izuzetno lošeg stanja u katastru, stvoriti moderan i pouzdan sustav koji će omogućiti bolju povezanost katastra i zemljišno-knjižnog sustava, a sve će to značajno utjecati na gospodarstvo i pravnu sigurnost nekretnina, istaknuo je premijer Račan, dodajući da je učinkovit katastarsko-zemljišni sustav izravna potpora i privatnom sektoru.

Dodao je da je Vlada u projektu razvoja naglasila važnost ažuriranja i sređivanja zemljišnih knjiga i katastra te u proračunu za iduću godinu za tu namjenu predložila povećanje sredstava.

Projektom su obuhvaćene 22 lokacije, uglavnom katastri i zemljišno-knjižni sustavi u većim gradovima, a planira se unos podataka u računala i njihova digitalizacija.

Projekt će se na terenu početi provoditi 31. siječnja iduće godine.

Vorkink je naglasio da sređivanje zemljišnih knjiga i katastra predstavlja jednu od najvažnijih reformi koju je Hrvatska provela u nekoliko proteklih godina. Naveo je da će spomenuti projekt omogućiti da se smanji vrijeme uknjižbe nekretnina sa sadašnjih (prosječno) 120 tjedana na pet dana. Njime će se omogućiti i smanjenje zaostataka u sudstvu, jer se polovica predmeta odnosi na sporove sa zemljištem, smanjiti cijena katastarske i zemljišne uknjižbe, a djelotvornije će se moći prikupljati porez na nekretnine, rekao je.

Naglašavajući važnost projekta veleposlanik EU Jacques Wunenburger najavio je da će ga Unija i dalje podržavati.

Ministrica Ingrid Antičević Marinović istaknula je da će sređivanje zemljišnih knjiga rasteretiti sudstvo i ubrzati postupke. Kao primjer navela je otoke, na kojima su zadnji upisi u katastar bili prije 100 godina.

Ministar Božo Kovačević rekao je da zbog stoljetnog zanemarivanja katastra podaci o 23 milijuna zemljišnih čestica samo donekle odgovaraju stvarnosti. Bez sređivanja katastra i zemljišnih knjiga Hrvatska teško može postati moderna država i članica EU, rekao je.

Pročitajte više