Racija ukazala na problem prijevoza stoke brodom: Mrtve krave raspadale se u mokraći

Foto (nije fotografija događaja u članku): Epa

KADA je brod Neameh 4. svibnja otplovio iz Kolumbije, trebao je odraditi rutinsku isporuku, odnosno prevesti u Egipat, važno središte za globalnu trgovinu i izvoz domaćih životinja, nešto više od 4000 krava.

No putovanje su zakomplicirale optužbe za krijumčarenje kokaina i policijska racija, piše The Guardian.

Kada je Neameh uplovio u ušće Sredozemlja u ranim satima 21. svibnja, španjolski carinici i mornarica zaposjeli su brod zbog sumnje na trgovinu kokainom. Španjolsko ministarstvo zdravstva nije dozvolilo iskrcavanje stoke, a carinici i policija nisu mogli koristiti pse tragače zbog sveprožimajućeg smrada. Novinska agencija Efe izvijestila je da su službenici pretraživali brod s maskama za disanje.

"Mnoge životinje nekoliko su dana ležale mrtve"

"Snažan smrad osjetio se na par desetaka metara od broda. Mnoge životinje nekoliko su dana ležale mrtve raspadajući se među mokraćom, fekalijama i hranom. Druge su još bile žive, ali u teškim bolovima“, napisao je portal Europa Sur.

Pretraga je na kraju obustavljena i brod je sljedećeg jutra nastavio s putovanjem. Kada je pristao u gradu Damietti na sjevernoj egipatskoj obali, prema brodskim zapisima, uginule su 34 krave, iako njihova tijela nisu bila na brodu.

Službenici egipatskog ministarstva poljoprivrede koji su 29. svibnja pregledali plovilo po dolasku u grad naveli su da su životinje bile u "jadnom stanju". Fotografije prikazuju stoku u prljavim i skučenim uvjetima, što je izazvalo zabrinutost za njihovo zdravlje.

Druga strana priče

Hijazi & Ghosheh, tvrtka koja upravlja flotom brodova - uključujući i Neameh koji prevozi stoku, španjolskim je novinarima ispričala drugačiju priču.

"Kada je kapetan došao na most, policija ga je udarila. To nije način na koji se ispituje osumnjičeni. Udarili su ga mitraljezom. Naravno da je u redu provoditi istragu, ali ne bi smjelo biti nasilja. Ovakav postupak je bio barbarski“, rekao je Ayat Shawkat, upravitelj flote.

Shawkat je dodao da su neki od 42 člana posade bili prisilno pritvoreni u jednom dijelu broda, dok su drugi odvedeni u obližnju policijsku postaju. Inače se 20 ljudi brinulo o stoci, a za vrijeme pretrage samo su tri ili četiri radnika mogla skrbiti o životinjama.

Ti radnici nisu bili upućeni u sve aspekte brige o stoci.

"Nisu ih znali pravilno nahraniti. Uobičajena je praksa da se goveda prvo podignu na noge, a onda im se da hrana kako ne bi skakala jedna na druge; što oni nisu napravili. Zbog toga je došlo do ovakvih uvjeta na brodu“, kazao je Shawkat i odbacio optužbe da je stoka bila u lošem stanju prije dolaska u Španjolsku.

Zapovjednik flote je također negirao svaku mogućnost krijumčarenja kokaina.

Ovaj incident samo ukazuje na problem povezanosti između globalne trgovine narkoticima i trgovine stokom. Primjerice, u Kolumbiji je 80-ih Pablo Escobar imao jake veze s kolumbijskim Udruženjem stočara, a u novijem periodu čelnik Srednjoameričke organizacije proizvođača mesa detaljno je 2014. opisao kako se kokain krijumčario iz Nikaragve u Meksiko skriven u crijevima goveda.

Pročitajte više