RADI LI HDZ OD SLAVONACA BUDALE? Vladi puna usta "Projekta Slavonija", Mostovci kažu da je to prevara

Foto: Hina

PREDSJEDNIK Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković izjavio je u srijedu u Osijeku da je "Projekt Slavonija" jedan od ključnih za razvoj ovoga dijela Hrvatske i da su proteklih mjeseci sve aktivnosti na državnoj i lokalnoj razini te one za privlačenje EU sredstava stavljene u funkciju razvoja istoka Hrvatske - gospodarstva, ruralnog razvoja, poljoprivrede, poduzetništva i obrazovanja.

Plenković je obišao osječku povijesnu gradsku jezgru Tvrđu, a u izjavi novinarima podsjetio je kako je danas položen temeljni kamen za izgradnju novog paviljona Studentskog doma u kampusu osječkog Sveučilišta, te da je prije nekoliko tjedana odobreno 117 milijuna kuna za projekt osječke Luke rasutih tereta te 60 milijuna kuna za obnovu Tvrđe.

"Sve to govori koliko hrvatska vlada i svi resori polažu u angažman prema Osijeku, ovoj Osječko-baranjskoj županiji te cijeloj Slavoniji i Baranji. To je za nas bitna odrednica i na tom ćemo tragu raditi u budućnosti", poručio je premijer.

Ocijenio je da su HDZ-ovi kandidati za osječku gradonačelnicu i osječko-baranjskog župana, Ivana Šojat i Ivan Anušić, odradili sjajnu kampanju, dodavši kako očekuje uspjeh u 2. krugu lokalnih izbora, 4. lipnja, i da će većina birača u Županiji prepoznati njihove programe.

Na upit očekuje li da će HDZ, s kandidatom za župana Ivanom Anušićem, vratiti vlast u Osječko-baranjskoj županiji, Plenković je odgovorio potvrdno i "s velikim pouzdanjem".

"Mislim da je HDZ pripravan preuzeti odgovornost i za ovu, petu slavonsku županiju. Ivana Šojat vodi jako dobru kampanju, nova je kandidatkinja HDZ-a koja je donijela novu dimenziju u našu kampanju, što se vidi i po rezultatu izbora za osječko Gradsko vijeće, gdje smo osvojili 10 vijećnika, što je puno bolje nego ranije. Očekujem neizvjesnu utakmicu do zadnjeg trenutka", kazao je Plenković.

No, nije Plenković prvi kojemu su puna usta takozvanog "Projekta Slavonija". Zapravo, svaki put kad je riječ o Slavoniji, netko od HDZ-ovaca pozove se na ovaj projekt.

Stoga prilično ozbiljno zvuče optužbe koje danas dolaze iz Mosta, a koje kažu da je "Projekt Slavonija" prevara i falsifikat.

Panenić: Projekt Slavonija je plagijat

Kandidat za vukovarsko-srijemskog župana i bivši ministar gospodarstva Tomislav Panenić optužio je aktualnu vladu te ministricu regionalnog razvoja i fondova EU, Gabrijelu Žalac, da su "plagirali" Projekt Slavonija jer su neki od projekata kreirani iz operativnih programa iz vremena vlade Zorana Milanovića, za koje su još tada otvoreni pozivi i dodijeljena sredstva.

Panenić je na konferenciji za novinare rekao kako je ovih dana protiv ministrice Žalac podnesena anonimna kaznena prijava za plagiranje projekta Slavonija.

"Ministrica Žalac te je projekte samo pridodala Projektu Slavonija, koji se u vladi premijera Tihomira Oreškovića nije spominjao, već se o njemu počelo govoriti tek uoči zadnjih parlamentarnih izbora kao strategiji premijera Plenkovića. Riječ je o vrlo detaljnoj kaznenoj prijavi, a kada sam je pregledao, vidio sam da ono što je navedeno odgovara istini. Projekti iz prethodnog razdoblja pripisuju se zaslugama aktualne vlade i ljude se obmanjuje da je to projekt koji je donio dobrobit", rekao je Panenić.


Plagijat projekta uglavnom Milanovićeve vlade

Po njegovim riječima, u projektu Slavonija nalazi se najveći broj projekata iz vremena vlade Zorana Milanovića i Tihomira Oreškovića, a tek neznatan broj je plod vlade Andreja Plenkovića.

"Taj projekt je plagijat", ustvrdio je Panenić, rekavši da bi volio vidjeti na koji će se način ministrica Žalac opravdati da je zaslužna za projekt "za koji je javni poziv otvoren za vrijeme vlade Zorana Milanovića, kada su odabrani čak i prijavitelji".

Pročitajte više