Radić iz DP-a: Grmojin poziv? Suzdržavam se da se ne počnem smijati

Foto: Screenshot HRT

U poslijeizbornim kombinacijama najviše se, kao onaj koji bi mogao donijeti prevagu u sastavljanju nove Vlade, spominje Domovinski pokret, čija je koalicija na parlamentarnim izborima održanima u srijedu osvojila 14 mandata.

Zamjenik predsjednika stranke Mario Radić rekao je za večerašnji središnji HTV-ov Dnevnik kako DP neće sudjelovati u vlasti pod svaku cijenu niti će ikoga ucjenjivati, ne otkrivši kojoj su opciji u ovom trenutku bliži. Poručio je i da će DP sigurno ostati jedinstven, ali da ne može jamčiti za dva koalicijska od 14 zastupnika.

Napomenimo kako je HRT, javna televizija s ogromnim ljudskim i tehničkim resursima, u vremenu kad se situacija mijenja uz sata u sat, ovaj intervju s čovjekom koji figurira kao stvarni šef DP-a za Dnevnik koji se emitira navečer, uspjela snimiti prije odluke Ustavnog suda o predsjedniku Zoranu Milanoviću pa o tome nije bilo riječi u razgovoru.

"Ostat ćemo principijelni, dosljedni, imat ćemo svoj pregovarački tim, imat ćemo svoj okvir za pregovore, rekao je o dogovorima za novu vladu Mario Radić, dodajući da će o okviru odlučiti predsjedništvo stranke.

Nije dao konkretan odgovor na pitanje kome su u ovom trenutku bliži.

O HDZ-u

Mogu li se trzavice s HDZ-om nadvladati u postizbornom procesu?

" Mi ćemo postaviti svoja načela, ići ćemo pregovarati, za svaki tango je potrebno dvoje. Vidjet ćemo tko će prihvatiti naša načela i to je to. Mi nećemo učestvovati u vlasti pod svaku cijenu niti ćemo mi nekoga ucjenjivati", poručio je Radić.

"Ne može se od nas očekivati da mi pogazimo sva svoja načela i riječi koje smo napravili. Mi ćemo ostati dosljedni u nekim stvarima ispod kojih ne možemo ići", dodao je.

O pozivu Mosta: Suzdržavam se da se ne počnem smijati

Osvrćući se na poziv Mosta DP-u za anti-HDZ vladu, Radić je rekao da se suzdržava da se ne počne smijati. Rekao je da su u DP-u prije tri mjeseca bili predmet ismijavanja, da su Most pozivali na okupljanje, ali da im je tad "sve smetalo" i da su "svaki put bili neki najnoviji uvjeti". Ponovio je kako će imati pregovarački tim i programski okvir.

Na pitanje je li im to načelno prihvatljiva opcija, Radić je, spominjući Nikolu Grmoju iz Mosta i Sandru Benčić iz Možemo!, rekao kako se radi o "lutanjima" i "wannabe razmišljanjima" te da u ovom trenutku ne zna, budu li postavljali pregovarački tim, s kim uopće trebaju razgovarati.

"Domovinski pokret će sigurno ostati jedinstven"

Upitan je i o navodnim razmimoilaženjima između njega i šefa stranke Ivana Penave, odnosno navodima da je dio zastupnika skloniji Zoranu Milanoviću, a dio Andreju Plenkoviću, te hoće li DP ostati jedinstven.

 "Domovinski pokret će sigurno ostati jedinstven, evo, to vam ja jamčim u tom dijelu", poručio je Radić.

Dodao je kako razmimoilaženja nema niti ih je bilo te kako misli da su to više potencirali mediji.

"Mi ćemo pokazati da smo mi čvrsti, jedinstveni i dosljedni", rekao je.

Za Kolakušića i Lackovića ne jamči

DP-ova koalicija osvojila je 14 saborskih mandata. Na pitanje misli li da će svih 14 zastupnika ostati jedinstveno, Radić je istaknuo kako je DP-ovih 12 zastupnika, dok su ostala dva koalicijska.

"Vi ne možete jamčiti za svog susjeda, ali možete jamčiti za svoju kuću", rekao je.

Podsjetimo, radi se o Mislavu Kolakušiću (Pravo i pravda) - za kojeg je Radić jučer rekao da ga je zvao, ali da mu se ne javlja na telefon - i nezavisnom Željku Lackoviću.

Pročitajte više