Radikalni talijanski ljevičar koji je ubio četvero ljudi bit će izručen Rimu

Screenshot: Mundo Online

CESARE Battisti, bivši aktivist talijanske ljevice koji je u svojoj domovini osuđen na doživotni zatvor za četiri ubojstva, uhićen je u subotu u Santa Cruzu u Boliviji i sljedećih sati bit će izručen Rimu, objavila je talijanska vlada.

"Cesare Battisti će biti vraćen u Italiju tijekom sljedećih nekoliko sati", napisao je na društvenoj mreži Facebook šef talijanske vlade Giuseppe Conte nakon telefonskog razgovora s brazilskim predsjednikom Jairom Bolsonarom.

Cesare Battisti odlazi u zatvor "ne zbog svojih političkih ideja, već zbog četiri zločina koje je počinio i raznih krivičnih djela povezanih s oružanom borbom i terorizmom", komentirao je Conte.

Godinama se skrivao u Brazilu 

Talijanski ljevičarski terorist, Battisti se godinama skrivao u Brazilu jer ga ljevičarske vlade nisu htjele izručiti, no klima se promijenila dolaskom na vlast početkom siječnja desničarskog predsjednika Jaira Bolsonara koji je najavio "mali dar Italiji".

U strahu od izručenja Battisti je prije mjesec dana pobjegao iz Brazila u Boliviju, ali je ipak uhićen. I bolivijski ministar unutrašnjih poslova potvrdio je da će Battisti biti izručen talijanskim vlastima te je službeni Rim u nedjelju poslao zrakoplov u Latinsku Ameriku.

Osnivač talijanske radikalne skupine Naoružani proleteri za komunizam, Battisti je osuđen u odsutnosti 1993. za četiri politička ubojstva počinjena 1970-ih.

Pobjegao je iz talijanskog zatvora 1981. i otišao u Francusku, gdje se bavio pisanjem kriminalističkih romana, prije nego što se smjestio u Brazilu.

Tvrdi da je nevin

Ta 63-godišnjak osuđen na doživotnu kaznu tvrdi da je nedužan.

Tijekom "olovnih godina" od 1960-ih do kasnih 1980-ih, Italiju je potresalo ljevičarsko i desničarsko političko nasilje u kojemu su poginule stotine ljudi.

Bolsonarov sin Eduardo, koji je član Zastupničkog doma, proslavio je uhićenje na Twitteru.

"Brazil više nije zemlja odmetnika. @matteosalvinimi, 'mali dar'  je na putu",  napisao je sin brazilskog predsjednika talijanskom ministru unutarnjih poslova Matteu Salviniju.

 "Najiskrenije zahvale predsjedniku Jairu Bolsonaru", napisao je Salvini na Facebooku nazvavši Battistija "kriminalcem koji ne zaslužuje ugodan život na plaži nego da svoje dane završi u zatvoru".

Pročitajte više