Radio 101 od sutra u stečaju: Slijede otkazi, a zatim i gašenje?

LEGENDARNA Stojedinica ponovno je na koljenima. Prvi put, prije 15 godina, spašavali smo je od knockouta Tuđmanove vlasti, a od bezočne pljačke koja joj se dogodila u godinama koje su uslijedile neće je spašavati nitko. Radio 101, sasvim je izvjesno, od sutra ide u stečaj.

Taj nekad simbol borbe protiv cenzure zbog financijskih dubioza u kojima se našao prije otprilike mjesec dana dobio je privremenog stečajnog upravitelja Branka Petanjeka. A na sutrašnjem ročištu zakazanom na Trgovačkom sudu u 9.30 sati najvjerojatnije će biti otvoren stečajni postupak nad Radijem.

Drago Perić i službeno je danas izvijestio javnost kako je Stojedinica od sutra najvjerojatnije u stečaju. U priopćenju ističe kako postoje tri stečajna zahtjeva, jedan od strane bivšeg radnika, a dva od zaposlenika Radija. "Stečajni postupak u tom trenutku nije više moguće izbjeći, čak i ako isplatimo zahtjeve radnika koji su ih podnjeli. Naime, prema Stečajnom zakonu,  dovoljno je ispunjenje jednog od dva razloga koje Zakon propisuje za otvaranje stečajnog postupka, jedan od njih je nelikvidnost, a drugi prezaduženost. Ako i isplatimo stečajne zahtjeve, Radio 101 je prezadužen te je sutrašnje otvaranje stečajnog postupka vrlo izvjesno", priopćio je Perić. Radio zbog prezaduženosti nitko nije htio kupiti, dok mu je imovina procijenjena na oko milijun, milijun i pol kuna.

Nakon što stečajni upravitelj preuzme upravljanje nad Radijom 101, svi zaposlenici će dobiti otkaz, uz otkazni rok od mjesec dana. Također, skupština se raspušta, a Upravi prestaje mandat. No, planirano je da se program nastavi emitirati i tijekom stečajnog postupka, barem do prve skupštine vjerovnika koja bi se trebala održati kroz mjesec i pol dana.

Kako je opljačkan Radio 101


O tome kako je uništena Stojedinica prije nekoliko dana progovorio je i poznati DJ Kristijan Frković Frx. "Nakon legendarnih događanja 1996. godine vodećim ljudima Radija porasli su apetiti i pogotovo ego te su odlučili da oni najbolje znaju kako i što dalje sa R101. Njihovi skupi projekti i emisije koji su služili samo za vlastitu promociju i pumpanje ega polako su gomilali dugove koji su se krajem prošle godine popeli na preko 15 mil. kn", napisao je Frx na svome Facebook profilu, doduše ne ističući nikoga poimence.

Stojedinicu sustavno se pljačkalo više od 10 godina, ispričala su za Index dvojica štrajkača. Na račun Radija određeni su zaposlenici, uglavnom suvlasnici, ali i odabrani pojedinici, uživali putovanja po cijelom svijetu, pri tom se dobro gostili, imali su nezasluženo visoke plaće, ubirali postotke od sponzorskih ugovora, dobivali ekstra honorare. Iako Stojedinici nikada nije manjkalo oglašivača, uvijek se trošilo više no što se moglo namaknuti. Gotovo simptomatično hrvatski, oni koji su najviše radili, najmanje su bili plaćeni. I obratno.

Fikus od Nadzornog odbora

Bivši šef Uprave Darijo Dusper s visokim plaćama pojedinih zaposlenika kupovao je "socijalni mir" na Stojedinici, govori nam jedna štrajkačica ogorčeno primjetivši: "A sada nas prozivaju zbog štrajka i traže od nas da spašavamo ono što su oni godinama uništavali". Skupština suvlasnika Radija pitanje novca nije postavljala, financijski izvještaji su se frizirali, a za Nadzorni odbor nitko nema pojma što je radio.


O svemu je danas stiglo i službeno priopćenje sa Stojedinice: "Preuzimanjem vođenja Uprave krajem listopada 2009. Perić je zatražio reviziju poslovanja koja do njegovog dolaska nikad nije napravljena. Službena revizija je pokazala da su se bilance frizirale, prihodi umjetno povećavali kako bi se lažno pokazalo da Radio 101 posluje dobro, a troškovi su rasli enormno. Krajem godine 2009. postoji gubitak od 19 milijuna kuna akumuliranih u razdoblju od 1999. do 2009. godine. Porez na dodanu vrijednost nije se plaćao nekoliko godina, kao i neki dobavljači, doprinosi  na plaću od početka 2009. Broj radnika i honorarnih suradnika daleko je premašivao broj koji bi omogućavao normalno poslovanje – krajem 2009. godine Radio 101 imao je oko 60 (!) redovno zaposlenih te još otprilike isti broj honorarnih zaposlenika. Samo su troškovi reprezentacije u 2007. godini iznosili više od 650.000 kuna".

Nadzorni odbor je, ističe Perić, u zadnjih 10 godina glumio fikus, potvrđivao lažirana izvješća i bilance te se nije niti jednom zapitao gdje su nestali novci, a preko student servisa u tom je razdoblju oprano oko 50 milijuna kuna, što policija i istražuje. Zbog svega je, dodaje, podnio kaznenu prijavu protiv bivšeg direktora Darija Duspera.

Većina zaposlenika Radija 101 od 1. prosinca je u štrajku. Dio od 78 suvlasnika koji je godinama brižljivo radio na tome da se međusobno prepucava oko nebitnih detalja dok je Radio financijski propadao, tada se aktiviralo te počelo volontirati za Radio. To je samo učinilo da štrajkači postanu nevidljivi i nebitni jer radio kako-tako normalno funkcionira i program ide. O neisplaćenim radnicima nitko ništa ne govori. Račun Radija blokiran je od 1. veljače 2010., a posljednja plaća isplaćena je u studenom 2009. Otada se zaposlenicima isplaćuju tzv. pozajmice, od kojih je zadnja isplaćena za svibanj 2010. Doprinosi, porezi i prirezi ne uplaćuju se od veljače 2009.

Perićeva promašena kampanja

Kada je prije godinu dana na čelo Uprave zasjeo Drago Perić s Radija izlazi službena informacija od 19 milijuna kuna duga. Perić pokreće kampanju za spas Radija koja je proglašena potpunim promašajem. U tom razdoblju, šef Uprave se svojim zaposlenicima koji su praktički volontirali za Radio obratio svega tri puta, ističu štrajkaši. Nitko nema pojma što se poslovno događa na Radiju sve dok sredinom prosinca Perić nije obznanio - novca više nema.

Pročitajte više