RADIOAKTIVNI OBLAK NAD EUROPOM Je li za zračenje kriva ruska podmornica?

Screenshot: YouTube

ZNANSTVENICI nastoje odrediti izvor malih količina nuklearnog zračenja koje se pojavilo iznad Europe tijekom siječnja.

>> ZRAČENJE NAD EUROPOM Nitko ne zna što se događa, Rusi izvode tajne testove?

Francuski Institut za radiološke i nuklearne rizike IRSN objavio je 13. veljače da je u nižim slojevima atmosfere kontinentalne Europe pronađen radioaktivni Jod-131.

Ovaj element pronađen je u tragovima u Norveškoj, Finskoj, Poljskoj, Njemačkoj, Češkoj, Francuskoj i Španjolskoj. Razina zračenja od početka siječnja vratila se na normalnu, ali znanstvenici još trebaju utvrditi njegov izvor.

Stručnjaci pretpostavljaju da je do onečišćenja zraka trebalo doći početkom ove godine. Vlasti u Norveškoj i Francuskoj, gdje je izmjerena veća količina radijacije, potvrdile su da nema opasnosti po zdravlje ljudi. Količine koje su došle u atmosferu su, kako piše njemački Bild, jako male.

Iz SAD-a stigao specijalni avion za mjerenje radijacije

No, stručnjake ipak zabrinjava to što se događa i to u tolikoj mjeri da je iz SAD-a u Europu stigao specijalni avion koji mjeri radijaciju u zraku. Razlog pojačanoj radijaciji se još ne zna. Britanski mediji nagađaju da su možda Rusi izvodili tajne nuklearne pokuse na Arktiku. No, geolozi i seizmolozi se ne slažu. Kažu da nisu utvrdili nikakve seizmološke aktivnosti koje bi potkrijepile nagađanja o nuklearnom pokusu.

Jedna od vjerojatnijih teorija je ta da su radioaktivne supstance iscurile s neke od brojnih olupina ruskih podmornica. Na dnu Barentsovog mora nalazi se, naime, nekoliko ruskih nuklearnih podmornica. Norveške vlasti kažu da je u vrijeme prvog mjerenja more bilo uzburkano zbog oluje pa je moguće da je došlo do pomicanja neke od podmornica što je moglo rezultirati dodatnim oštećenjem i curenjem radioaktivnih supstanci.

Pročitajte više