Radiolozi koje Zadravec optužuje za kriminal: Imamo dokaz da je bila nasilna

RADIOLOZI dr. Vladimir Kalousek i dr. Branimir Čulo meta su napada donedavno im nadređene Dijane Zadravec već mjesecima jer ih ona optužuje za kriminalne radnje. Danas je na konferenciji za medije v.d. ravnatelja KBC-a Sestre milosrdnice Zoran Vatavuk otkrio da su dvije komisije utvrdile da nema kriminala kod navedenih doktora koje Zadravec optužuje.

>> Vatavuk: Hoćete ekskluzivu? Upravo sam potpisao nalaze dvije komisije o slučaju

Riječ je, kako doznaje Index, o inspekcijskim komisijama HZZO-a i Ministarstva zdravstva, koji su "češljali" Vinogradsku od 21. svibnja do jučer. Provedena je i interna revizija. Nitko nije pronašao dokaze o kriminalnim radnjama dr. Kalouseka i dr. Čulo, kako Zadravec tvrdi.

Nalaz revizije: Zadravec godinama onemogućavala javnu nabavu

Index je jučer ekskluzivno objavio nalaze interne revizije, iz kojih se vidi kako je upravo Zadravec bila ta koja je onemogućavala javnu nabavu, i to tako da je godinama ignorirala traženje Službe nabave da dostavi popise količina materijala potrebnih za rad kako bi se mogla izvršiti javna nabava. Upravo su zbog toga na te dokumente potpisivani tadašnji v.d ravnatelja Mario Zovak i odjelni liječnici, a Zadravec je tvrdila da je sve to kriminal, koji je ona otkrila. Svi dokumenti, koje ona danas smatra spornima, slani su u posljednje tri godine na njenu adresu. Ona ih je ignorirala sve do trenutka sukoba u KBC-u Sestre milosrdnice početkom ove godine.

>> EKSKLUZIVNO Imamo mailove. Zadravec je godinama stopirala natječaje u Vinogradskoj

Na današnjoj konferenciji za medije dr. Vladimir Kalousek i dr. Branimir Čulo su iznijeli svoju stranu priče, a nakon presice su dali izjave za Index.

Dr. Kalousek i dr. Čulo: Optužuje nas za kriminal, a inspekcije su utvrdile da su njene optužbe lažne

"Iz nama nepoznatih razloga Dijana Zadravec koristi nas dvoje da ljudima maže oči lažnim optužbama. To valjda radi jer je medijski puno efektnije nego govoriti pravu istinu o njoj i njenom mobingiranju zaposlenika kojima je bila nadređena. Spekuliramo da ona pokušava prikriti svoj kriminal i pokušaj njene ucjene dobavljača medicinskog materijala, jer ne vidimo nikakav drugi smisao u tom njenom potezu kojim nas stalno optužuje za kriminal, a za taj njen potez je već dokazano da je riječ o kaznenom djelu lažne optužbe", rekli su za Index dr. Kalousek i dr. Čulo.

Navode da su inspekcije, kao i interna revizija, što je otkrio ravnatelj i na današnjoj presici, utvrdile da oni nisu počinili kriminal, za koji ih ona mjesecima već optužuje.

"Zadravec skreće pažnju sa sebe, s mobingiranja koje je provodila, kao i njenog fizičkog nasilja, budući da postoje dokazi da je fizički napala Miju Primorac. Zadravec tvrdi da nije bilo fizičkog kontakta s Primorac, a mi imamo dokaze da je Mija Primorac zadobila edem uslijed traume koju joj je nanijela Zadravec. Tako da postoji fizički dokaz da je Primorac fizički napadnuta", rekli su nam radiolozi Kalousek i Čulo.

Otkrili kako ih je mobingirala

Budući da su se brojni liječnici žalili na mobing koji je provodila Dijana Zadravec te su, između ostaloga, podnijeli i prijavu za mobing, pitali smo Kalouseka i Čulu da nam kažu kako ih je mobingirala.

"Stavljala nas je u raspored na više radilišta. Istovremeno smo bili na operaciji, dok nas je paralelno stavila da dežuramo i u ambulanti na ultrazvuku. Dakle, u vrijeme dok operirano pacijenta, zovu nas iz ambulante da hitno napravimo ultrazvuk nekom drugom pacijentu. Neurointervencije koje radimo i kojima spašavamo živote uopće nije priznavala kao dio programa. To je radila tako da u raspored uopće nije uvrstila neurointervencijske zahvate, primjerice, na aneurizmama, ishemijskim moždanim udarima. Sve klinike su imale stručne i edukativne sastanke, samo ih kod nas nije bilo", opisali su za Index dr. Kalousek i dr. Čulo.

Oni su danas na presici pročitali i svoje priopćenje, koje prenosimo u cijelosti.

Sve su detaljno opisali

"S obzirom na javno blaćenje nas od strane kolegice Zadravec i njezine prozivke za kriminal, smatramo da moramo prema javnosti odgovoriti na izrečene optužbe. Kolegica je iznijela niz laži i neistina, na koje smo primorani odgovoriti.

1.    Dijana Zadravec nas je optužila da krademo materijal iz državne ustanove. Materijali koji su po njoj 'ukradeni' ne mogu se koristiti ni u jednoj privatnoj ustanovi. Doktor Čulo ne radi niti je ikada radio u privatnoj ustanovi. Doktor Kalousek, uz odobrenje matičnog KBC-a, povremeno radi u klinici Neurospine, međutim taj mu materijal tamo nije od nikakve koristi.

2.    Navodni kriminal kolegica nije mogla otkriti 'slučajno', već je riječ o proceduri o kojoj je bila obaviještena, a na koju je bolnica bila primorana jer ona sama nije radila svoj posao. Iz samo njoj poznatih razloga držala je u ladici potpisane papire za 60 pacijenata, i time onemogućavala fakturiranje i isplatu prema dobavljačima, što je posljedično uzrokovalo zastoj u nabavi potrošnog materijala i time ugrozila rad elektivnog i hitnog programa angiosale. Na naše pritužbe da nemamo materijale za rad hitne službe, koji je prouzrokovala kolegica svojom opstrukcijom i držanjem papira u ladicama (moguće zbog ucjene prema dobavljačima, što bi DORH trebao provjeriti), započinju optužbe prema dr. Kalouseku da je kriminalac i da nelegalno nabavlja materijale.

3.    Od kada je dr. Zadravec postala voditelj Zavoda za radiologiju 2016 godine., slovom i brojkom, bila je u prostorijama angiosale četiri (4) puta, no svake godine su joj se nosili registri učinjenih pacijenata i potrošenog materijala, znači od 2016. godine ona je vidjela svaki papir i potrošeni materijal od pacijenta. Da je kolegica ikad pitala, a nije, zašto naručujete više materijala od potrošenog, dobila bi normalan odgovor. Uz potrošeni materijal se dodatno naručuje više materijala tako da bismo imali materijala za hitne pacijente te kod elektivnih, ako se dogodi potreba za dodatnim materijalom. Takav 'višak' se nalazi u ormaru pod ključem. U ovih 14 dana napravili smo rupturiranih i nerupturiranih aneurizama, gdje smo potrošili više od 30 coilova, a pacijenti su svi živi i dobro. Da nismo imali 'višak', tko bi ih onda liječio?

4.    Nevjerojatno, ali istinito, naša bivša šefica ne poznaje ove zahvate ni materijal potreban za njih, jer ih sama nikada nije izvodila. Naime, program neurointervencijskih procedura su započeli 2013. upravo dr. Čulo i dr. Kalousek po dogovoru na razini bolnice (prof. Šerić, prof. Vargek i prof. Rotim) o nužnosti tih procedura u našoj ustanovi. Oboje se školujemo vlastitim novcem i o svojem trošku putujemo po Europi i svijetu i stječemo znanje da bismo mogli to primijeniti u našoj ustanovi. Uvodimo nove grane liječenja u našu bolnicu (endovaskularno liječenje rupturiranih i nerupturiranih aneurizma, AVMa. Uvodimo liječenje ishemijskog moždanog udara - vađenje ugrušaka iz krvnih žila mozga) te naši rezultati ukazuju na sveukupno smanjenje mortaliteta i morbiditeta naših bolesnika, što je prepoznato u Europi. Dr. Kalousek postaje voditelj Istočne europske regije pri Europskom društvu, gdje je zahtjev od Europe da se preslika naš model u Rumunjsku, Bugarsku itd. Tako nešto se ne postiže stranačkom iskaznicom ni krađom materijala.

5.    Zašto smo imali nekompetentnu osobu za pročelnicu, koja se nije pokazala ni kao dobar menadžer? Postavite pitanje onima koji su je imenovali.

6.    Dok je Dijana Zadravec olako optuživala svoje kolege da ne rade dovoljno te pričala o normi od 10 pacijenata dnevno, mi uopće ne znamo gdje se ona nalazila za vrijeme prve covid-krize (od 3. do 6. mjeseca) prošle godine. Prema nama dostupnim podacima, u cijeloj godini je očitala samo 250 nalaza.

7.    Nakon što tri inspekcije nisu utvrdile niti nastalu štetu niti kriminal, što je sljedeće? Zašto nas DORH ne zove na razgovor, a navodno smo tamo prijavljeni? Podsjećamo da je lažna prijava kaznenog djela također kazneno djelo. Mi smo privatne tužbe za klevetu već pokrenuli i čekamo ročište.

8.    Što se tiče navodne borbe kolegice Zadravec protiv rada u privatnim klinikama, javnost treba znati da je ona sama potpisivala drugim doktorima dozvole za rad privatno, da je sama tražila dozvolu za rad privatno, a sada se predstavlja kao borac protiv toga. Bilo bi licemjerno da to ona zaista misli, međutim ona to radi smišljeno, da bi bacala pijesak u oči i skrenula pažnju sa svojih krimena.

9.    Spremni smo na istragu koja će vještačiti put novca, ali zahtijevamo da se vještači i njeno porijeklo imovine, rad društva koji vodi pri Hrvatskom liječničkom zboru i njezinu komunikaciju s dobavljačima opreme, jer imamo razloga sumnjati na to da smo kolateralne žrtve njenog neuspješnog pokušaja ucjene", stoji u priopćenju.

Pročitajte više