Radman objasnio zašto bi se najradije cijepio kineskim cjepivom: "Rizik je vrlo mali"

Foto: Milan Sabic/PIXSELL/EPA

MOLEKULARNI biolog i član vladina savjeta Miroslav Radman više puta je ponovio kako vjeruje u "stara cjepiva" te da bi i sam, u slučaju da se odluči cijepiti, najradije birao kineski Sinopharm, jer "s takvom vrstom cjepiva imamo već 150 godina iskustva".

"Radi se o cjepivu s deaktiviranim, umrtvljenim virusom. Dakle, virus se umrtvi, no imunološki ostane dovoljno autentičan da se naprave antitijela. Ta vrsta cjepiva koristi se već desetljećima i pokazala je dobre rezultate u borbi protiv, recimo, dječje paralize. Ova vrsta cjepiva nam je poznata jer tu postoji ogromno iskustvo, rizik je relativno malen. S druge strane, za nova cjepiva treba nam još podataka", rekao je Radman za Slobodnu Dalmaciju.

Podsjetimo, nedavno se kineskim cjepivom u Beogradu cijepila naša spisateljica Vedrana Rudan. Mogla je birati cjepivo, a izabrala je Sinopharm, upravo na preporuku Radmana.

"Odlučili smo se za Sinopharm, kinesko cjepivo. Svjetski genetičar Miroslav Radman nedavno je izjavio da vjeruje u 'stara' cjepiva, i on bi se za njega odlučio. U tijelo ti uvale mrtvi virus. Bočicu ne treba čuvati u frižideru na minus sedamdeset ili osamdeset", napisala je Rudan na svom blogu.

Pročitajte više